In Ungaria exista o universitate unica in lume, gandita ca un "laborator al democratiei" si construita dupa caderea Zidului Berlinului si prabusirea regimului comunist in Europa. Amenintarea regimului autoritar inca planeaza asupra regiunii, ca o umbra gata sa sufoce democratia.

Universitatea Centrala Europeana a fost construita cu ajutorul filantropistului si investitorului ungar George Soros, scopul principal fiind promovarea valorilor unei societati libere si a democratiei, scrie BBC.

La baza fondarii ei a stat ideea de a "resuscita si reinvia libertatea intelectuala" in unele parti ale Europei care au trait decenii la rand sub "ideologiile groazei", comunism si fascism. Provocarile s-au schimbat insa, iar "laboratorul de democratie", asa cum a fost numit, trebuie sa puna acum accent pe mentinerea valorilor liberale, amenintate inca de autoritarism si nationalism, care au reinviat in unele parti ale Europei de Est.

La Universitatea din Budapesta au venit studenti din peste 100 de tari, iar cursurile sunt predate in limba engleza. Presedintele Universitatii este John Shattuck, un avocat american care a studiat drepturile omului si fost asistent al unui secretar de stat din administratia Clinton.

Frontierele democratiei

Criza financiara, pierderea increderii in partidele politice din Vest, ascensiunea "modelului Putin" de guvernare si slabirea institutiilor internationale sunt cateva dintre problemele actuale care ridica intrebari ce nu au aparut in ultimii 25 de ani. "Au aparut cateva trenduri periculoase, cum ar fi xenofobia si antagonismul fata de imigranti", avertizeaza presedintele universitatii.

Universitatea studiaza aceste probleme in cadrul unui proiect numit "frontierele democratiei". Ce inseamna libertatea in era informatiei digitale? Care este locul identitatii locale intr-o economie globala? Cum poate fi aparata o societate deschisa? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care incearca sa raspunda profesorii si studentii.

De asemenea, ei isi propun sa puna aceste principii in practica. Exista un proiect dedicat studentilor din comunitatea roma, dar si un proiect de studiu digital care presupune dezbateri cu studentii si profesorii de la universitati din Rusia, Kargazstan, Georgia si Kazakhstan.

Teama de schimbare favorizeaza autoritarismul

Problema multor universitati este aceea ca si-au pierdut moralitatea ca scop, spune John Shattuck. Presiunea finantarii a transformat universitatiile in locurile dedicate produselor mai degraba decat ideilor.

Profesorul spune ca adevarata provocare este sa "intelegem ce este atragator la o abordare autoritara si de ce rasismul este din nou la moda". Explicatiile, in opinia lui, sunt "frica de schimbare si de solidificare a economiei".

Ca fost avocat, John Shattuck este increzator in capacitatea legii de a mentine o societate deschisa. De altfel, asta a facut si el in tinerete, cand a reusit sa-l dea in judecata pe Richard Nixon pentru interceptarea unor convorbiri telefonice in 1976. In plus, acesta a lucrat si la cazurile de incalcare a drepturilor omului din Ruanda si fosta Iugoslavie.

"Democratia iliberala"

Prim-ministrul Ungariei a promovat ideea unei "democratii iliberale", care priveste mai degraba spre Rusia decat spre Uniunea Europeana. Mai mult, au inceput sa apara si vocile ultra-nationaliste, odata cu intarirea puterii unor partide precum Jobbik.

De fapt, modelul traditional al democratiei vestice este intr-o "criza profunda", avertizeaza decanul Facultatii de Politici Publice din cadrul Universitatii Centrale Europene, Wolfgang Reinick.

"Am capatat indrazneala si orgoliu dupa prabusirea Uniunii Sovietice, capatand sentimentul unei victorii fara sa realizam ca asta nu a insemnat sfarsitul istoriei - problemele abia incepusera", spune acesta.

El avertizeaza, se asemenea, ca guvernele nationale nu au capacitatea de a controla o economie globalizata si pietele financiare sofisticate. Asta inseamna ca aceste guverne raman in urma si devin tot mai lipsite de putere si discreditate, capabile doar de un "management de criza".

Politica prosperitatii

Budapesta este o dovada ca orice regim poate fi depasit. Orasul este plin de cladiri turcesti, austro-ungare si sovietice, din timpul unor regimuri care pareau, la vremea lor, permanente.

De altfel, universitatea ocupa o cladire care a fost initial palatul unui artistocrat, apoi s-a transformat intr-o cladire de birouri detinuta de stat, intr-o economie socialista planificata. Acum, ea este plina de studenti tineri si cosmopoliti, care au accente britanice si americane.

Dezbaterile cu privire la viitorul democratiei se invart acum in jurul sferei de business, spune decanul facultatii de afaceri. "Cand rastorni un regim autoritar, este multa speranta", insa fara prosperitate, "dezamagirea ii va lua locul", spune acesta.

Universitatea de axeaza pe transformarea regiunii intr-una competitiva si are un curs in big data, care isi propune sa transforme Budapesta intr-un "hub al cunoasterii", asa cum sunt Boston, Londra si Berlin.

Sursa foto: Democratie/Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri