Slabirea economica a Rusiei si sanctiunile impuse de Vest, conflictul din Ucraina, dar si incetinirea cresterii economice din zona euro au afectat Europa Centrala si de Est, insa efectul nu a fost unul puternic si foarte vizibil, noteaza CNBC.

Comertul din tarile Europei Centrale si de Est a fost lovit de situatia din Rusia, spun analistii. In tarile fost comuniste, comertul a scazut in trimestrul trei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa o crestere de 6% in trimestrul anterior, potrivit Universitatii Oxford Economics.

In ciuda avertismentului care vine din partea Oxford Economics, care spun ca un "curent rece" se extinde in estul Europei, unele dintre cele mai mari economii din regiune au reusit sa ramana stabile in contextul in care politica monetara ramane acomodativa, iar investitiile straine directe si turismul infloresc.

1. Cazul Poloniei: o economie elastica

Producatorii alimentari din Europa Centrala si de Est simt in mod particular efectele crizei in Ucraina, dupa ce autoritatile rusesti au ripostat in urma sanctiunilor impuse de Occident prin embargoul impus asupra importurilor de fructe si legume din Uniunea Europeana.

Polonia, cel mai mare producator de mere din lume, a fost lovita in mod special de acest embargo. Tara a exportat fructe in valoare de 438 milioane de euro in 2013, din care 56% au mers catre Rusia, potrivit ministrului polonez al Agriculturii.

Cu toate acestea, agentia de rating Moody's a arata ca economia Poloniei dovedeste "rezistenta in conditii stresante", precizand ca se asteapta la rezultate mai bune decat atat in regiune. PIB-ul Poloniei a crescut cu 2% in 2012, insa cresterea a incetinit la 1,6% anul trecut, potrivit serviciului de statistica Eurostat. Rezistenta Poloniei se explica prin consumul intern, care face fata provocarilor aduse de embargo-ul Rusiei si lipsa investitiilor.

2. Ungaria si problemele bancilor

Bancile care opereaza in Ungaria au avut un an greu. Guvernul condus de premierul Viktor Orban a impus, in 2010, cele mai ridicate taxe bancare din Europa, ca raspuns la reglementarea scazuta si la volumul ridicat de credite in moneda straina emise inainte de criza financiara.

Creditorii au facut fata, de atunci, unor multiple sanctiuni, cele mai recente fiind impuse in iulie, cand guvernul a adoptat o lege prin care a fortat bancile sa plateasca compensatii pentru conditiile "nedrepte" impuse in cadrul creditelor in moneda straina.

De exemplu, actiunile bancii austriece Raiffeisen Bank, unul din cei mai mari creditori din regiune, au scazut cu circa 35% anul acesta. Banca a avut o pierdere neta de 202 milioane de euro in al treilea trimestruk, pe fondul sanctiunilor de 205 milioane de euro impuse de guvern. De asemenea, actiunile Erste Group au scazut cu 15% in aceeasi perioada.

Agentia de rating Fitch a anuntat recent ca Ungaria ramane in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, cu un calificativ "BB+", perspectiva fiind stabila, cu toate ca datoria publica si cea externa raman ridicate.

Investitorii dau navala in Cehia

Situatia este diferita in Republica Ceha, unde economia se dezvolta rapid, pe masura ce investitorii vin in tara.

Produsul intern brut a urcat cu 2,4% fata de anul trecut si cu 0,4% fata de trimestrul trecut, conform Biroului de Statistica din Cehia. Estimarile initiale erau de 2,3% fata de acelasi trimestru din anul trecut si de 0,3% fata de trimestrul trecut, insa investitiile au fost "sectorul cu cele mai mari cresteri pentru al doilea trimestru consecutiv", arata datele agentiei.

Increderea consumatorilor este pozitiva pentru prima data din martie 2007, indexul care masoara aceasta incredere ajungand la 1,7% in noiembrie, fata de -2 cat era in luan precedenta.

Turismul joaca un rol important in mentinerea Cehiei deasupra "fiorului rece" care planeaza asupra economiei europene. Praga, capitala tarii, este cea mai vizitata capitala din Europa Centrala.

Cheltuielile turistilor in Praga au un rol important pentru retailerii din oras, numarul turistilor depasind de 10 ori pe cel al locuitorilor, peste media Europei Centrale.

Sursa foto: Europa/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri