Parlamentul turc a adoptat marti seara un controversat proiect de lege al Guvernului islamo-conservator care consolideaza controlul Executivului asupra aparatului judiciar, a anuntat o sursa parlamentara, citata de AFP.

Criticata de societatea civila si opozitie, noua legislatie urmareste reorganizarea celor mai inalte instante judiciare precum Consiliul de Stat si Curtea de Casatie pentru a numi noi judecatori. Astfel, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la putere din 2002, va putea sa faca presiuni asupra justitiei si va reduce de fapt independenta justitiei, apreciaza criticii regimului.

Noua lege le permite, de asemenea, magistratilor sa ordone perchezitii pe baza unei simple suspiciuni. Puterea se apara afirmand ca vrea sa "epureze" aparatul judiciar de presupusi membri ai unei confrerii religioase conduse de clericul Fethullah Gülen, care traieste in Statele Unite si pe care Guvernul il acuza ca a complotat pentru a provoca indepartarea sa de la putere.

Aceasta lege este ultima dintr-o serie de reforme legislative controversate adoptate de Parlament de la inceputul anului dupa anchete de coruptie inedite care au vizat regimul si pe premierul de atunci, Recep Tayyip Erdogan, ales presedinte in august in pofida unei crize politice si a caracterului sau autoritar.

Puterea acuza miscarea Gülen ca a influentat aceste anchete, abandonate in prezent, si a recurs deja la epurari masive in magistratura si politie. Un alt proiect de lege, la fel de controversat, va fi dezbatut saptamana viitoare in comisia parlamentara. Acesta prevede conferirea unor competente extinse politiei dupa revoltele prokurde din octombrie, soldate cu aproximativ 40 de morti.

De exemplu, se prevede ca fortele de politie pot recurge la perchezitii ample si retineri doar pe baza unor simple suspiciuni, potrivit textului care urmeaza sa fie votat fara probleme in ianuarie, AKP dispunand de o majoritate parlamentara confortabila.

Minoritatea kurda a protestat vehement in strada fata de refuzul puterii turce de a ajuta combatantii kurzi sa se apere impotriva extremistilor din cadrul gruparii Stat Islamic (SI) la Kobane, oras sirian situat la granita cu Turcia. Potrivit opozitiei, aceasta lege reduce la tacere orice contestare a regimului, care s-a confruntat in iunie 2013 cu o miscare de protest inedita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri