Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut joi Statelor Unite sa se asigure ca politistii americani raspund pentru faptele lor, dupa o decizie in favoarea unui politist alb implicat in moartea unui barbat de culoare la New York, un caz care a reaprins tensiuni rasiale, relateaza AFP.

Manifestatii fara incidente majore au avut loc in noaptea de miercuri spre joi la Manhattan, unde au fost arestate 83 de persoane. "Acest caz ridica inca o data problema responsabilitatii membrilor fortelor de ordine", a subliniat Stéphane Dujarric, un purtator de cuvant al ONU. Secretarul general Ban Ki-moon, a adaugat el, "invita de indata autoritatile competente in Statele Unite sa faca maximum pentru a raspunde cererilor" ca politistii "sa raspunda pentru faptele lor", potrivit Mediafax.

Ban Ki-moon indeamna totodata manifestantii sa se exprime pasnic, iar autoritatile sa respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justitiei de a deschide o ancheta federala, a adaugat Dujarric. Un politist implicat in decesul lui Eric Garner, in varsta de 43 de ani, mort in timpul unei arestari brutale pe 17 iulie in Staten Island, a fost scos din cauza miercuri de catre un juriu popular, care a refuzat sa-l inculpe. Insa el va fi vizat de o ancheta interna a Politiei din New York, iar secretarul american al Justitiei Eric Holder a anuntat o ancheta la nivel federal privind o eventuala incalcare a drepturilor civice ale lui Garner.
Decizia marelui juriu - o adunare a unor cetateni americani insarcinati sa hotarasca inculparea sau nu in baza unor elemente de ancheta - a fost anuntata dupa zece zile de la o hotarare similara in Missouri (centru) care a provocat numeroase manifestatii de protest in Statele Unite.

Politistul alb care l-a impuscat in august la Ferguson pe Michael Brown, un adolescent de culoare in varsta de 18 ani neinarmat, a fost de asemenea disculpat. In urma acestui caz, Comitetul ONU impotriva torturii a denuntat intr-un raport folosirea excesiva a fortei de catre politia americana si deschiderea focului asupra unor persoane de culoare neinarmate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri