Deteriorarea economiei rusesti ar putea fi o veste buna pentru companii americane precum Ford sau Apple, care au inceput sa vanda mai mult din luna noiembrie, scrie CNBC.

Moneda nationala a Rusiei, rubla, s-a depreciat cu 40% fata de dolarul american in ultimul an, pe masura ce sanctiunile occidentale au lovit economia tarii, iar scaderea preturilor la petrol au afectat veniturile. In schimb, devalorizarea rublei este un stimulent pentru consumatorii rusi, care cumpara produse scumpe de teama ca ele sa nu se scumpeasca mai mult in ritm cu declinul rublei.

Vanzarile in sectorul de retail din Rusia au crescut peste asteptari in lunile octombrie si noiembrie fata de perioada similara din 2013, conform informatiilor Serviciului Federal de Statistica.

Consumatorii rusi, pusi pe cumparaturi

Accelerarea vanzarilor se simte in cazul mai multor categorii de produse, de la iPhone-uri Apple la frigidere si automobile Ford. Doi manageri de la o companie de distributie Ford din Moscova au confirmat faptul ca vanzarile au inceput sa creasca incepand cu noiembrie.

"Pe masura ce dolarul se apreciaza fata de rubla, este convenabil din punct de vedere economic pentru consumatori sa cumpere masini acum, inainte ca preturile sa creasca", a precizat unul dintre managerii Ford din Rusia. Dealerul Ford este parte din Major Auto, care are 52 de filiale de distributie in Moscova, dintre care trei vand exclusiv masini si camioane Ford.

In cazul automobilelor Ford, vanzarile s-au dublat in noiembrie fata de luna precedenta. Preturile automobilelor incep de la circa 600.000 de ruble (11.233 de dolari) pana la 2,3 milioane de ruble (43.062 dolari).

Compania ruso-americana Ford Sollers a confirmat cresterea volumului de vanzari pe termen scurt, insa a mentionat si cresterea popularitatii unei noi linii de SUV-uri, careia i se datoreaza o crestere cu 30% a veniturilor in luna mai.

Rubla, un indicator pentru consumatori

Masinile nu sunt singurele produse ale caror vanzari au explodat in Rusia. Pe lista produselor populare printre consumatorii rusi se numara si iPhone-urile, dar si ale branduri vestice cum ar fi gentile Gucci, inainte ca preturile sa se alinieze ratei actuale a rublei fata de dolar.

Un antreprenor rus care detine actiuni la compania de IT Yandex si la Lukoil a spus ca rusii nu sunt neaparat ingrijorati de ceea ce se intampla cu rubla, ei fiind obisnuiti cu volatilitatea monedei nationale. Ca atare, ei iau decizii tactice ca urmare a schimbarilor de pe piata monetara.

"Daca simti ca vine inflatia, cumperi acum", a precizat acesta, adaugand ca retailerii nu au avut timp sa isi ajusteze preturile dupa schimbarile recente ale rublei pentru ca deprecierea a venit prea repede, insa le vor modifica in scurt timp.

Sursa foto: Concept economic Rusia/Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri