Secretarul de Stat american John Kerry a solicitat marti Congresului sa aprobe interventia militara lansata deja impotriva gruparii Stat Islamic in Irak si in Siria, o autorizare juridica oficiala de care administratia se poate totusi lipsi, relateaza AFP.

Seful diplomatiei americane a pledat in cursul dupa-amiezii in fata puternicei Comisii de Externe a Senatului pentru "autorizarea utilizarii fortei militare" (Authorization for Use of Military Force, AUMF). Aceasta "autorizare, sau AUMF, urmeaza sa-i ofere presedintelui (Barack Obama) un mandat clar si flexibilitatea necesara pentru a continua conflictul armat impotriva SI si fortelor sale afiliate", a solicitat John Kerry. Conform Constitutiei Statelor Unite, doar Congresul are dreptul de a declara razboi, noteaza Mediafax.

Insa administratia americana s-a lipsit pana in prezent de acest cadru juridic, angajand interventiile militare in Irak si in Siria impotriva SI in baza unor precedente ale AUMF, prima luata dupa atentatele din 11 septembrie 2001 impotriva Al-Qaida, talibanilor si altor grupari "teroriste", iar a doua in 2002 pentru a pregati invazia in Irak.

John Kerry a admis, totusi, ca administratia americana isi va "continua" operatiunile militare chiar si in cazul unui refuz din partea Congresului. "Avem autoritatea in baza AUMF din 2001", le-a raspuns secretarul de Stat senatorilor. John Kerry a adaugat ca "aproba" propunerea presedintelui Comisiei, senatorul democrat Robert Menendez, de a "limita" aceasta eventuala noua autorizare la "trei ani".

Coalitia internationala condusa de Statele Unite a efectuat - din august in Irak si din septembrie in Siria - aproximativ 1.100 de atacuri aeriene impotriva unor bastioane ale SI, ultrajihadisti sunniti care controleaza teritorii vaste din cele doua tari. Aflat in vizita la Bagdad, patronul Pentagonului Chuck Hagel a anuntat inregistrarea unor "progrese solide" impotriva acestei puternice organizatii radicale armate.

Sursa foto: Shutterstock / Jihad

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri