La presiunile poloneze, interogatoriile brutale ale suspectilor de terorism desfasurate de CIA, pe teritoriul polonez au incetat, potrivit presedintelui polonez Aleksander Kwasniewski.

Interogatoriile brutale ale suspectilor de terorism desfasurate de CIA pe teritoriul polonez au incetat, la presiunile poloneze, in 2003, a declarat miercuri fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski, citat de AFP, potrivit Mediafax.

El a confirmat chiar ca acest procedeu, care include recurgerea la tortura, a fost practicat in Polonia de agenti ai CIA, in timp ce autoritatile poloneze se refugiaza de ani de zile intr-o tacere totala, ascunzandu-se in spatele secretului anchetei desfasurate de sase ani de Parchetul din Cracovia, fara un progres vizibil. Intervievat la postul de radio TOK FM, la o zi dupa publicarea unui raport coplesitor de catre Senatul american, Kwasniewski - care a acceptat aceasta "cooperare consolidata in domeniul serviciilor de informatii" - a afirmat ca la inceput Polonia nu stia despre actele de tortura. Era vorba, in opinia sa, doar despre infiintarea unor facilitati secrete.
"Faptul ca americanii desfasoara aceste activitati intr-un mod atat de secret a generat ingrijorari. Astfel ca autoritatile poloneze au actionat pentru a le pune capat si aceste activitati au incetat, la presiunea Poloniei", a declarat el.

Kwasniewski, presedintele Poloniei in perioada 1995-2005, a povestit ca i-a expus aceasta problema presedintelui George W. Bush "in biroul oval de la Casa Alba" in 2003. Potrivit lui, liderul american a aparat activitatile CIA, afirmand ca acestea aduc "beneficii importante in materie de securitate". Dar "i-am spus lui Bush ca ar trebui ca aceasta cooperare sa se termine si s-a terminat", a adaugat omul politic polonez. Potrivit lui, cooperarea cu americanii si mai ales informatiile obtinute au fost in beneficiul tarii sale. "Nu au fost amenintari teroriste in Polonia", a explicat el. Kwasniewski a aparat acordul sau initial, amintind moartea a catorva mii de americani in atentatele din 11 septembrie si contextul "razboiului impotriva terorismului declarat de NATO, din care Polonia face parte".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri