FMI a identificat un necesar de finantare suplimentara a Ucrainei de 15 miliarde de dolari, pe langa programul de 17 miliarde de dolari convenit cu autoritatile de la Kiev, institutia avertizand guvernele occidentale ca deficitul trebuie acoperit in urmatoarele saptamani, pentru evitarea colapsului.

Calculele FMI scot in evidenta situatia grava in care se afla economia ucraineana si costul implicat de sprijinul acordat autoritatilor de la Kiev, care se confrunta cu separatistii rusi din estul tarii, relateaza Financial Times. Programul de finantare in valoare de 17 miliarde de dolari a fost convenit in aprilie si se incheie in 2016, potrivit Mediafax.

Oficiali occidentali participanti la discutii au declarat ca sprijinul pentru suplimentarea masiva a ajutorului este scazut, in conditiile in care Kievul nu a reusit sa progreseze prea mult cu reformele economice si administrative prevazute in program. "Nu va fi usor. Nu sunt prea multi bani disponibili", a spus unul dintre oficialii participanti la discutii. Sursele au aratat ca necesarul de finantare a crescut din cauza contractiei economice de 7% si a prabusirii exporturilor in Rusia, cel mai mare partener comercial al Ucrainei, care au dus la retrageri masive de capital din tara si scaderea rezervelor bancii centrale.

Inainte de inceperea ostilitatilor, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul tarii. In lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit sa reduca masiv bugetul sau sa intre in incapacitate de plata. De la inceperea programului de asistenta financiara al FMI, Ucraina a primit 8,2 miliarde de dolari, de la Fond si alte institutii financiare.Comisia Europeana analizeaza acordarea unui al treilea ajutor Ucrainei, pe langa cele 1,6 miliarde de euro (2 miliarde dolari) furnizate deja. Guvernul ucrainean a solicitat alte 2 miliarde de euro de la Bruxelles. O delegatie a FMI se afla in prezent la Kiev pentru discutii cu guvernul provind viitorul programului de sprijin.

Noul ministru ucrainean al Economiei, Aivaras Abromavicius, a declarat miercuri ca guvernul vrea ca FMI sa extinda programul de finantare, din cauza inrautatirii perspectivelor economice.

"Dorim sa extindem programul, din cauza situatiei dificile. Se fac calcule", a spus Abromavicius, adaugand ca este prea curand sa se cunoasca necesarul de bani. Doua surse de la Bruxelles au aratat ca ingrijorarea privind finantele Ucrainei a devenit atat de mare incat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a spus ca l-a sunat pe omologul sau rus Anton Siluanov, pentru a-i cere sa rostogoleasca un imprumut de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia autoritatilor ucrainene, anul trecut.

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, si-a exprimat surpriza fata de acest demers, afirmand ca UE cere ajutorul Rusiei intr-o perioada in care o sanctioneaza din cauza actiunilor intreprinse in Ucraina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri