Congresul Statelor Unite a adoptat vineri legea anuala a Apararii, de peste 500 de miliarde de dolari, care incadreaza Pentagonul si mentine interdictia referitoare la inchiderea inchisorii de la Guantanamo, relateaza AFP.

Legea autorizeaza programele militare pentru exercitiul bugetar 2015 (octombrie 2014 - septembrie 2015) si a fost adoptata de Senat cu 89 de voturi pentru si 11 impotriva. Camera Reprezentantilor a aprobat-o saptamana trecuta cu 300 de voturi pentru si 19 impotriva, scrie Mediafax.

Legea mentine interdictia referitoare la inchiderea inchisorii de la Guantanamo, pe Insula Cuba. De asemenea, legea reinnoieste interdictia de a transfera in Statele Unite detinuti ai acestei inchisori, in pofida opozitiei presedintelui american Barack Obama. Congresul interzice Pentagonului sa transfere detinuti pe teritoriul american pentru a fi judecati, a primi ingrijiri sau a fi inchisi din alte motive, republicanii apreciind ca ei ar constitui o amenintare pentru securitatea nationala in cazul in care ar deveni liberi in baza deciziei unui judecator.

Legea prevede un buget de cinci miliarde de dolari pentru razboiul impotriva jihadistilor din cadrul gruparii Stat Islamic, dintre care 1,6 miliarde - pentru doi ani - pentru echiparea si instruirea fortelor irakiene, kurde si unor triburi sunnite. Insa Guvernul irakian trebuie sa isi asume 40% din costuri. Programul privind instruirea si echiparea rebelilor sirieni moderati, propus de presedintele american, este prelungit. In septembrie, Congresul a autorizat acest program doar pana la 11 decembrie. Efortul financiar, in valoare de 500 de milioane de dolari, este acordat prin legea finantelor.

In total, legea anuala a Apararii autorizeaza cheltuieli militare in valoare de 584 de miliarde de dolari, dintre care 554 pentru Pentagon, pentru exercitiul bugetar 2015, adica o crestere de 48 de miliarde in raport cu 2014. Cheltuielile militare reprezinta peste jumatate din bugetul numit "discretionar" al statului federal, care se va ridica in 2015 la 1.014 miliarde de dolari.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri