Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vizeaza un anumit pret al petrolului pe bursele internationale, a declarat duminica presedintele organizatiei Abdullah al-Badri, care a adaugat ca fundamentele pietei nu justifica recenta scadere a cotatiilor petroliere, transmite Reuters.

"Fundamentele (pietei petrolului – n.r.) nu ar fi trebuit sa conduca la aceasta scadere dramatica a pretului", a spus Abdullah al-Badri. Seful OPEC a recomandat companiilor petroliere sa continue investitiile in explorare si productie, mentionand ca SUA vor continua sa depinda de importurile de petrol din Orientul Mijlociu pentru mult timp de acum inainte, scrie Mediafax.

Decizia OPEC de a nu reduce pragul pentru productia de petrol, in ciuda scaderii accentuate a cotatiilor si a cererii globale, nu a fost menita sa subminize dinamica industriei gazelor de sist in SUA si nici sa slabeasca economiile din Iran si Rusia. "Au fost voci care au afirmat ca decizia a fost indreptata catre SUA si gazele de sist. Nu este adevarat. De asemenea, nu este adevarat nici ca ar fi fost indreptata catre Iran si Rusia", a spus Abdullah al-Badri.

Acestea sunt primele declaratii publice ale lui al-Badri privind evolutia pretului petrolului de dupa sedinta OPEC din noiembrie. Cotatiile petrolului au scazut cu peste 45% anul acesta. Vineri, pretul petrolului Brent a scazut la 62,83 de dolari pe baril, in timp ce petrolul West Texas Intermediate a coborat la 58,9 dolari pe baril, acestea fiind cele mai reduce niveluri inregistrate din iulie 2009 pana in prezent.

OPEC a estimat joi ca cererea mondiala de petrol va scadea in 2015 la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani in timp. La numai o zi diferenta, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a redus, pentru a patra oara in ultimele cinci luni, prognoza privind cresterea de petrol de anul viitor, alimentand temerile privind intrarea in incapacitate de plata a unor companii si chiar a unor state cu expunere ridicata pe sectorul petrolier.

Citeste si: Sase tari vor fi "puternic lovite" daca pretul la petrol continua sa scada

Sursa foto: Shutterstock / Sonde de petrol

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri