Germania va consilia Bulgaria pe trei domenii in care si Romania are mari probleme. Dupa discutiile avute la Berlin de catre cancelarul Angela Merkel si premierul bulgar Boiko Borisov, Germania va trimite experti pentru consultanta in domeniile reforma judiciara, proiecte energetice si absorbtie de fonduri europene, relateaza Novinite.

Borisov si Merkel au discutat ideea construirii unei terminal de gaze in Bulgaria, la Varna, ca inlocuitor al proiectului gazoductului South Stream anulat de Rusia, precum si despre intrarea tarii in spatiul Schengen. Premierul bulgar a prezentat ideea constructiei terminalului de gaze in apropiere de Varna, de unde gazele sa fie livrate in Uniunea Europeana, dupa crearea pietei comune a energiei. Subiectul urmeaza sa fie discutat la reuniunea de joi a Consiliului European, informeaza Mediafax.

Merkel a spus ca Germania are o experienta pozitiva in relatiile cu Rusia si ca a primit asigurari ca si Bulgaria este un partner serios. Cancelarul german nu a dat insa un raspuns concret daca Germania va oferi Bulgariei compensatii financiare pentru pierderile suferite din cauza anularii proiectului South Stream. Merkel a mentionat faptul ca au fost incheiate mai multe contracte in cadrul South Stream, fiind importanta analiza atenta a fatetei juridice a problemei si sa se ajunga la o solutie conforma cu reglementarile europene.

Borisov a solicitat extinderea cu inca un an a termenului limita pentru absorbtia fondurilor europene din cadrul financiar multianual 2007-2013, el mentionand concesiile oferite altor state. Merkel nu a facut vreun angajament concret, dar a promis ca va sustine solicitarile Bulgariei la Consiliul European, incercand sa obtina ceea ce este posibil.

Nici in privinta Schengen, Merkel nu a oferit garantii concrete pentru solutionarea acceptarii Bulgariei. Borisov a prezentat dificultatile cu care s-a confruntat Bulgaria din cauza refugiatilor care au intrat in tara si resursele mari cheltuite pentru securizarea frontierei externe a UE. Exista promisiuni pentru eliminarea frontierelor marine si aeriene pentru Bulgaria si Romania, la reuniunea Consiliului European din martie 2015, dar Merkel a spus ca decizia va fi luata in februarie, dupa analizarea celor mai recente rapoarte ale Mecanismului de Verificare si Cooperare.

Cancelarul a subliniat faptul ca a remarcat hotarearea guvernului din Bulgaria de a rezolva problemele cu care se confrunta tara, in special de combatere a crimei organizate.

Sursa foto: Angela Merkel, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri