Cu toate acestea, Rusia a fost intotdeauna, ca prin minune, capabila de a se vindeca singura, dupa cele mai dureroase decizii gresite. Poate, asa cum se pare ca se indreapta intr-o alta, un miracol isi va face loc pentru a demonstra timpului ca predictiile au fost total eronate.

Denis Simonov / Shutterstock.com

Rusia adopta o pozitie concilianta

Rusia adopta o pozitie concilianta
  • Kremlinul a anuntat recent ca Vladimir Putin a discutat la telefon cu Angela Merkel, Francois Hollande si Petro Porosenko, despre situatia din estul Ucrainei si, in special, despre punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk. Cei patru au apreciat ca "una dintre prioritati este schimbul de prizonieri intre fortele ucrainene si rebeli". Ei au mentionat ca partile implicate in conflict trebuie sa retraga armamentul greu de pe linia de front. Cei patru lideri au subliniat necesitatea de a reconstrui infrastructura in estul Ucrainei si de a oferi ajutor umanitar populatiei. Liderii au discutat despre reconstruirea regiunilor afectate de conflict si importanta respectarii armistitiului, care trebuie sa fie de lunga durata.
  • Daca situatia se va tempera sanctiunile Uniunea Europeana / NATO impuse Rusiei ar putea fi retrase treptat, ceea ce va stabiliza economia tarii. In luna martie, UE si Statele Unite au decis sa limiteze accesul companiilor din Rusia la finantare, dupa anexarea Peninsulei Crimeea. Ulterior, scaderea pretului petrolului si deprecierea constanta a rublei au contribuit la accentuarea problemelor economice din Rusia.
  • Moneda rusa s-a depreciat cu 50% fata de nivelul atins la sfarsitul lunii iunie, la nivelul din 2008, iar pretul petrolului Brent a coborat sub 60 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din 2009 pana in prezent, dupa ce OPEC a anuntat ca nu va reduce productia, in pofida cererii slabe. In acest context, in noaptea de luni spre marti, banca centrala a Rusiei a crescut dobanda de politica monetara de la 10,5% la 17%. In aceste conditii, indicele bursier RTS a coborat la cel mai scazut nivel din martie 2009.

Timofeev Sergey / Shutterstock.com

Rusia se izoleaza international

Rusia se izoleaza international
  • Politica "feudal-nationalista" a lui Vladmir Putin ramane pana la alegerile din 2018. Economia stagneaza, standardul de viata al populatiei se reduce pana la nivelul din 2000, in urmatorii patru ani, iar Rusia ajunge intr-o stare de izolare profunda la nivel international.
  • Vladimir Putin renunta la "tron" pentru un succesor din cercul sau, iar politica interna vireaza brusc spre stanga, odata ce rezervele valutare ale tarii devin epuizate. Sunt stabilite controale de capital, oamenii nu au voie sa mai detina valuta, companiile private devin aglomerate de taxe si restrictii punitive, Internetul este cenzurat, iar importurile incetinesc.
  • Pana in 2024, rata criminalitatii revine la nivelul inregistrat la mijlocul anilor 1990 (Rusia va include si estul Ucrainei). In urmatorii ani, Rusia intra in default si puternic sub influenta Chinei si se destrama politic; republicile etnice din Caucaz isi declara independenta.

Mark III Photonics / Shutterstock.com

Vladimir Putin isi consolideaza pozitia politica in Rusia

Vladimir Putin isi consolideaza pozitia politica in Rusia
  • Un consens pro-Vladimir Putin se consolideaza in Rusia, iar actualul presedinte va fi triumfator si in alegerile din 2018. Preturile la petrol vor creste din nou, iar elita rusa isi va lua, ca de obicei, partea. Cei care nu vor accepta situatia vor emigra, la o rata aproximativ 500 de mii de persoane pe an pana in 2020-2024.
  • Occidentul va ignora complet Rusia si va investi masiv in periferia sa, ceea ce va transforma statele fost sovietice si Caucazul intr-o zona cu crestere economica. Pana in 2013, vestul Ucrainei, Belarus, Georgia si Republica Moldova vor adera la Uniunea Europeana, in timp ce Rusia se va transforma intr-un satelit al Chinei si furnizor principal de energie, dupa ce va pierde piata europeana.
  • Vladimir Putin moare la mijlocul anilor 2030, ca presedinte al unei tari total dependente de China, care devine o mare putere in zona Pacificului.

Razboiul civil loveste Rusia

Razboiul civil loveste Rusia
  • Banca centrala a Rusiei a decis, luni spre marti noapte, sa urce dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%, marcand cea mai mare crestere intr-o singura zi din 1998 pana in prezent, cu scopul de a sprijini rubla. Insa, rubla a a coborat la noi minime istorice, sub 60 de unitati pentru un dolar, respectiv 75 de unitati pentru un euro.
  • O parte dintre expertii citati de presa internationala se indoiesc ca o astfel de situatie s-ar sucomba pasnic, in contextul in care rata inflatiei va accelera la un ritm galopant, iar puterea de cumparare a populatiei se va reduce dramatic. Imaginati-va ca in timp ce cea mai mare parte a Rusiei sufera, liderii politici consuma whisky scump, isi cumpara excursii la schi in Alpii elvetieni, iar petrecerile de karaoke sunt nelipsite. Iar, daca Rusia aluneca spre haos, va exista un interes din partea elitei de protejare a sistemului.
  • Avand nimic de pierdut, elita conducatoare a Rusiei ar arunca probabil tara intr-un razboi civil sangeros sau o lovitura de stat pusa in scena. China va interveni probabil din punct de vedere politic, in cele din urma, pe post de salvator.

ID1974 / Shutterstock.com

Criza umanitara ia amploare in Rusia

Criza umanitara ia amploare in Rusia
  • Inceputul secolului 20 a reprezentat o perioada tumultuoasa pentru rusi, din cauza setei de teritorii a Imperiului Tarist. Au pierdut milioane de suflete in primul razboi mondial, au cunoscut o revolutie violenta in 1917 si au suferit mai multe razboaie civile. De-a lungul acestora, soldatii bolsevici au fortat de multe ori tarani sa-si sacrifice hrana, de multe pentru nimic in schimb. Drept urmare, multi tarani au renuntat la culturi. Acest lucru a dus la un deficit masiv de alimente si la o foamete crunta. Pana in 1921, peste cinci milioane de rusi au pierit.
  • Conditiile de astazi nu se compara, evident, dar in foarte multe zone rurale ale Rusie si in Caucaz, foarte multi etnici sunt subnutriti si nu au acces la asistenta medicala, chiar si rudimentara. Ultimele evolutii economice din Rusia ar putea determina o crestere galopanta a preturilor la alimente si, implicit, cresterea pietei negre, o combinatie potential devastatoare. Luand in considerare razboiul civil enuntat in slide-ul anterior, un colaps la Kremlin ar putea distruge si sistemul de redistribuire, iar criza alimentara si-ar intra in drepturi.

Shutterstock / Moscova

Programul nuclear ar putea ajunge in Orientul Mijlociu

Programul nuclear ar putea ajunge in Orientul Mijlociu
  • Avand in vedere scenariile enuntate pana acum, un colaps al regimului lui Vladimir Putin, ar putea pune oamenii de stiinta rusi, experti in arme nucleare, in cautare de noi angajatori. Rusia detine expertiza necesara de zeci de ani pentru fabrica componente pentru instalatiile sale nucleare. Daca anarhia erupe, politicieni, oameni de stiinta prost platiti si functionari publici ar putea profita, facand contrabanda cu astfel de produse pe piata neagra pentru petro-dolarii din Orientul Mijlociu.
  • La urma urmei, prabusirea Uniunii Sovietice a creat un val similar, in care oamenii de stiinta someri si-au vandut expertiza primului cumparator. Destinatia cea mai probabila ar fi guvernele, precum si actorii non-statali din Orientul Mijlociu, cel mai probabil Statul Islamic.

Alexander Kuguchin / Shutterstock.com

Rusia / NATO apasa butonul rosu

Rusia / NATO apasa butonul rosu
  • Atat NATO, prin politicile sale de extindere in sfera de influenta a fostei Uniuni Sovietice, cat si Rusia sunt responsabile de crearea unei stari de tensiunea la nivel regional si global, care ar putea isca un potential Al Treilea Razboi Mondial, unul nuclear. Proportiile unei asemenea inclestari de forte, avand in vedere ca majoritatea puterilor militare ale lumii au reinceput un amplu proces de reinarmare, nu pot fi comensurate. Tot aceste tari vor fi responsabile de aducerea unui mare razboi deasupra Europei, precum si de moartea a zeci de milioane de oameni, daca aceasta criza escaladeaza.
  • Andrei Illarionov, un fost consilier al presedintelui rus Vladimir Putin a declarat in luna septembrie a acestui an ca cetatenii din Tarile Baltice nu se pot simti in siguranta pentru ca Vladimir Putin lucreaza la un razboi global de peste un deceniu. Incursiunea in Ucraina si anexarea Crimeei ar fi planuite din 2003, cand a inceput "revolutia portocalie".
  • Referindu-se la legile rusesti, Ilarionov a declarat ca ele "permit armatei rusesti sa protejeze toti rusii. Pentru partea rusa, astfel de actiuni ale armatei dincolo de granite ar putea fi vazute ca legitime. Putin se gandeste la actuala confruntare nu ca la al Treilea Razboi Mondial - devreme ce a fost Razboiul Rece - ci ca la al Patrulea Razboi Mondial".

Denis Simonov / Shutterstock.com

Surse informatii: BloombergView & Global Post