Baumax, unul dintre cei mai importanti retaileri europeni specializati in bricolaj, companie care s-a confruntat cu mari probleme financiare in ultimii doi ani, a finalizat vanzarea si celor opt magazine pe care le detinea in Bulgaria catre investitorul Haedus JSC.

Intelegerea dintre cele doua parti s-a perfectat in luna septembrie a acestui an, iar termenii si conditiile achizitiei nu au fost facute publice. Baumax si-a mai vandut in acest an operatiunile din Turcia (in luna aprilie) si pe cele din Romania, la finalul lunii iulie, operatiunile locale fiind preluate de catre francezii de la Leroy Merlin. Pe piata locala Baumax detinea un numar de 15 magazine de bricolaj.

Leroy Merlin a finalizat la jumatatea lunii noiembrie procesul de achizitie al retailerului austriac, avand astfel unda verde pentru planurile de expansiune din Romania.

De-acum totul este o formalitate. (…) Acum trebuie ridicate ipotecile pe care le-a detinut Baumax in Romania si achitate datoriile aferente operatiunilor locale, dintr-un total de peste un miliard de euro cat are grupul in Austria. (…) Compania austriaca avea de fapt un credit “umbrela”, iar dupa semnarea actelor de preluare Leroy Merlin devine proprietarul exclusiv al Baumax in Romania”, au declarat pentru wall-street.ro surse apropiate situatiei.

Intrebate cand estimeaza ca va incepe procesul de rebranding al celor 15 magazine preluate, acestea au aratat ca este inca devreme sa ne gandim la aceste lucruri. “Este inca prematur sa analizam procesul de rebranding, mai ales ca vorbim despre o perioada de doi ani de zile in care poate fi folosit numele de Baumax. Cel mai probabil primul pas va fi introducerea produselor vandute in Leroy Merlin in magazinele Baumax si testarea retelelor de magazine, iar mai apoi sa fie creionat planul de expansiune in Romania”.
Francezii de la Leroy Merlin au primit acceptul autoritatilor de reglementare pentru achizitia operatiunilor Baumax la nivel local la jumatatea lunii septembrie din acest an, plata datoriilor companiei austriece din Romania fiind doar o chestiune de timp.

Baumax, pe punctul de a-si vinde tot business-ul

Baumax este pe punctul de a-si vinde intreg business-ul, italienii de la banca de investitii Mediobanca fiind mandatata sa urmareasca procesul de vanzare, potrivit unor surse citate de Reuters. Extinderea puternica pe pietele din Estul Europei si din Turcia a adancit si mai mult business-ul austriecilor, care au decis sa isi scoata la vanzare operatiunile de pe mai multe piete, ca urmare a pierderilor de sute de milioane raportate. Procesul de vanzare si de restructurare se va derula pe o perioada de doi ani de zile, iar firmele sau investitorii interesati de achizitie si-au putut depune actele pana pe 18 decembrie, anul curent.

Suntem deschisi pentru discutii cu potentiali investitori”, a declarat un purtator de cuvant al retailerului austriac. Planul de vanzare al operatiunilor Baumax se va concentra mai ales pe activitatea grupului din Austria, Cehia si Slovacia, piete care genereaza circa 70% din venituri, echivalentul a circa 750 de milioane de euro. Interesant este insa faptul ca proprietarul Baumax, Karheinz Essl, a decis in prima parte a acestui an sa isi vanda colectia de arta in incercarea de a-si scapa business-ul de datorii.

OBI, interesat de activele detinute de Baumax in Europa

Grupul german OBI, unul dintre cei mai importanti retaileri europeni specializati in bricolaj, este interesat de achizitia concurentului austriac Baumax, aflat in dificultati financiare pe pietele pe care activeaza.

Tengelmann, compania care detine grupul OBI la nivel european, nu a dorit sa comenteze pe baza informatiilor aparute in presa, in timp ce un purtator de cuvant al Baumax a declarat ca momentan “nu exista nicio discutie de vanzare”, iar bancile sustin procesul de reconstructie al companiei.

Atat OBI cat si Baumax sunt doi dintre cei mai importanti retaileri de bricolaj care in acest an au parasit piata din Romania, nemtii – in urma unui exit de pe plan local, iar austriecii cumparati de catre francezii de la Leroy Merlin. Decizia exitului OBI a venit la nici sase ani de la intrarea in Romania, surse din piata declarand pentru wall-street.ro la finele lunii mai despre intentiile retailerului de a pleca, spatiile sale urmand sa fie ocupate din toamna acestui an de catre retailerul grec de jucarii Jumbo, compania aflata in plina expansiune la nivel local.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri