Indiferent de sanctiunile internationale sau de ce s-ar putea intampla in piata petrolului, Rusia nu va intra in default deoarece va avea mereu o plasa de siguranta in cazul unei ‘aterizari fortate’, a declarat, pentru wall-street.ro, Oleg Kouzmin, economistul sef pe Rusia si Comunitatea Statelor Independente (CIS) in cadrul Renaissance Capital, una dintre cele mai mari banci de investitii rusesti.

“Daca vorbim despre default-ul tarii, acesta este imposibil in orice scenariu realistic pentru piata petrolului sau de sanctiuni internationale deoarece Rusia are tampoane puternice pe care se poate sprijini in asemenea situatii. Daca vorbim insa despre crestere economica, atunci aceasta este imposibila in 2015”, mentioneaza Oleg Kouzmin.

Daca vorbim despre default-ul tarii, acesta este imposibil in orice scenariu realistic pentru piata petrolului sau de sanctiuni internationale deoarece Rusia are tampoane puternice pe care se poate sprijini in asemenea situatii - Oleg Kouzmin, Renaissance Capital

Saptamana trecuta s-a speculat ca, daca va fi nevoita, Rusia va vinde aur pentru a limita efectele sanctiunilor internationale si a scaderii barilului de petrol. Statul condus de presedintele Vladimir Putin detine 1.169,5 tone de aur (locul 5 in lume), adica 10% din rezerva valutara. Banca centrala a Rusiei (RCB) a decis la inceputul saptamanii trecute sa urce dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%, marcand cea mai mare crestere intr-o singura zi din 1998 pana in prezent, cu scopul de a sprijini rubla. Aceasta a fost a sasea cresterea a dobanzii cheie efectuata de banca centrala de la inceputul anului pana in prezent.

Traderii au intrat in panica atunci cand au vazut ca Banca centrala a Rusiei nu intervine in piata valutara, iar rubla s-a prabusit intra-day cu 25%. Daca RCB chiar vrea sa intareasca rubla, va fi nevoie de vanzari agresive de valuta - Oleg Kouzmin, Renaissance Capital

“RCB a marit dobanzile insa nu a intervenit imediat in forta pe piata valutara, asa cum se anticipa. Traderii au intrat in panica atunci cand au vazut ca Banca centrala a Rusiei nu intervine in piata valutara, iar rubla s-a prabusit intra-day cu 25%. Daca RCB chiar vrea sa intareasca rubla, va fi nevoie de vanzari agresive de valuta (o masura ‘prietenoasa’ fata de piata) sau sa restranga lichiditatea (o masura nu foarte ‘prietenoasa’ fata de piata)”, considera economistul Renaissance.

Moneda ruseasca s-a depreciat de la inceputul anului cu 40% fata de euro si cu 45% fata de dolar. Caderea rublei a fost accentuata in ultimele luni de scaderea puternica a barilului de petrol, dar si de sanctiunile internationale impuse Rusiei dupa conflictul cu Ucraina.

Rubla ruseasca a inregistrat si o revenire la mijlocul saptamanii trecute, dupa ce Ministerul de Finante rus a anuntat ca a inceput sa vanda valuta. “A fost o decizie buna. Datele fundamentale pentru Rusia arata mult mai bine in primul trimestru din 2015, asa ca furtuna care a lovit rubla (n.red. in ultimele saptamani) pare sa fie doar un eveniment de termen scurt… asta daca populatia nu va intra panica si nu va prabusi cursul de schimb la noi minime. Ne asteptam la un surplus de 25 mld. dolari al contului curent in T1 2015 (vs 8 mld. dolari in T4 2014), pe masura ce importurile scad din cauza sezonalitatii, rubla slabeste si o exacerbare a nesigurantei cu privire la perspectivele de crestere a cererii interne”, spune Oleg Kouzmin.

Mai multe publicatii straine au scris recent despre o adevarata isterie in magazinele din Rusia, unde populatia s-a ingramadit sa cumpere de frica preturilor in crestere. Moscova a devenit brusc una dintre cele mai ieftine destinatii pentru cei care doresc sa cumpere diverse produse semnate Apple sau sa achizitioneze masini. In aceste conditii Apple a sistat vanzarile online in Rusia, intrucat nu poate face fata volatilitatii monedei rusesti. Numai in ultima luna compania americana a crescut preturile produselor cu 20%.

Oamenii incearca sa cumpere bunuri inainte ca preturile acestora sa fie afectate de o rubla mai slaba; este un comportament logic. Totusi, cred ca este mai mult un ‘transfer’al cererii de produse din 2015 pentru T4 2014 - Oleg Kouzmin, Renaissance Capital

“Desigur au existat vanzari de retail foarte ridicate in T4 2015. Oamenii incearca sa cumpere bunuri inainte ca preturile acestora sa fie afectate de o rubla mai slaba; este un comportament logic. Totusi, cred ca este mai mult un ‘transfer’al cererii de produse din 2015 pentru T4 2014”, a concluzionat Oleg Kouzmin.

In discursul sau de final de an, presedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat ca Rusia, care traverseaza cea mai grava criza monetara dupa 1998 isi va relua cresterea economica in doi ani, in cel mai rau caz. Vladimir Putin a apreciat ca masurile luate de Guvern si de Banca centrala in fata crizei sunt "adecvate".

Cititi si Rusia, la rascruce de drumuri: 7 scenarii care pot schimba viitorul lumii

Foto principala: Shutterstock / Kremlin

Foto secundare: Twitter

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri