Vladimir Putin, presedintele Rusiei, i-a anuntat pe membrii Guvernului ca le-a anulat vacanta de Craciun. Presedintele rus a precizat ca anul acesta nu isi pot permite atat de multe zile libere, intr-o aluzie la situatia economica dificila din Rusia, relateaza CNN.

Presedintele rus a facut acest anunt joi, in timpul unei reuniuni a Guvernului, in conditiile in care Rusia sarbatoreste Craciunul pe rit vechi, la 7 ianuarie.
"Guvernul si diferitele sale structuri nu isi pot permite vacante extinse, cel putin nu anul acesta", le-a spus Putin ministrilor, intr-un discurs difuzat de televiziunea de stat. "Stiti despre ce vorbesc", a continuat el, referindu-se la situatia economica dificila din tara. "Am facut eforturi pentru a schimba structura economiei noastre (...), dar evenimentele recente arata ca nu a fost suficient", a adaugat presedintele, conform Mediafax, intr-o aparenta schimbare de ton fata de saptamana trecuta, cand a acuzat Occidentul pentru problemele economice ale Rusiei, sugerand chiar ca Statele Unite si Arabia Saudita au conspirat pentru a reduce pretul petrolului.

"Dificultatile pe care le avem nu sunt doar de natura externa. Nu sunt doar din cauza unor sanctiuni sau limitari cauzate de situatia globala, ele sunt si rezultatul propriilor neajunsuri care s-au adunat in ultimii ani", a admis liderul de la Kremlin. Ministrul rus de Finante a declarat ca cea mai grava criza monetara din ultimii peste 15 ani a luat sfarsit, dupa ce rubla a incheiat joi la maximul a trei saptamani.

Putin, care a refuzat sa admita severitatea problemelor economice din Rusia, a declarat joi ca tara traverseaza o perioada similara celei din 2008-2009 si a recomandat guvernului sa intensifice eforturile pe termen scurt pentru a sprijini recuperarea economica, noteaza Wall Street Journal. "De ce pe termen scurt? Pentru ca suntem in perioada sarbatorilor, o perioada destul de lunga. Oamenii au dreptul la odihna, insa guvernul nu isi permite o perioada atat de lunga de odihna, cel putin nu in acest an", a spus Putin.

Recuperarea recenta a rublei, venita pe fondul unor masuri financiare si bancare consistente, a atenuat temerile privind adancirea Rusiei in criza economica. Pe de alta parte, majorarea dobanzii de politica monetara cu 6,5 puncte procentuale la 17% pe an pentru sprijinirea rublei si problemele din sistemul bancar national a deteriorat perspectivele economiei ruse.

La numai cateva saptamani dupa ce a dezmintit estimarile analistilor privind o recesiune moderata a economiei ruse anul viitor, ministerul de Finante si-a revizuit drastic prognoza de crestere economica, anticipand o contractie a produsului intern brut de pana la 4% pentru 2015, luand in calcul un pret mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril. Intr-un asemenea scenariu, taierea cu 10% a cheltuielor guvernamentale analizata de autoritatile de la Moscova nu ar fi indeajuns pentru a preveni inregistrarea unui deficit bugetar la finele anului viitor, potrivit estimarilor ministerului consultate de catre Wall Street Journal.

Sursa foto: Putin / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri