Rata mortalitatii in randul copiilor, mult scazuta

Rata mortalitatii in randul copiilor, mult scazuta

Intre 1990 si 2012 numarul deceselor in randul copiilor sub 5 ani a scazut de la 90 de decese la 1.000 de nasteri pana la 48 de decese, potrivit unui raport Unicef. Trendul va continua in anii urmatori, cu o rata de 31 de decese la 1.000 de nasteri in 2050, cu o scadere si mai accentuata in unele regiuni din Africa. Factorii care vor contribui la aceasta evolutie sunt reducerea transmiterii virusului HIV de la mama la copil, imunizarea fata de anumite boli, micronutrienti pentru copii pentru prevenirea unor deficiente care ar putea sa le puna in pericol viata.

Sursa foto: Desen, Shutterstock.com

Vaccinuri si tratamente pentru mai multe boli

Vaccinuri si tratamente pentru mai multe boli

Actualele tratamente si vaccinuri pe care le folosim in acest moment vor fi imbunatatite pana in 2050. Cercetatorii sunt siguri de faptul ca in urmatorii 20 de ani vor descoperi vaccinul care poate stopa raspandirea HIV, care ucide intre 1,5 milioane si 2 milioane de oameni in fiecare an. In plus, chiar daca in prezent exista tratament pentru malarie, boala care omoara 1 milion de oameni pe an, mai multe organizatii lucreaza la eradicarea sa in totalitate.

De asemenea, o intelegere mai buna a felului in care Alzheimer functioneaza ne aduce din ce in ce mai aproape de gasirea unui remediu. Totodata, exista in SUA un vaccin impotriva meningitei, care va fi adoptat si de alte tari.

Sursa foto: Vaccin, Shutterstock.com

Imortalitatea, posibila pana in 2045?

Imortalitatea, posibila pana in 2045?

In urmatorii ani o serie de oameni de stiinta spera sa incarce continutul stocat in creierele umane in calculatoare, permitand oamenilor sa traiasca pentru totdeauna intr-un corp de robot sau o holograma. Neurologul Randal Koene si omul de afaceri rus Dmitry Itskov vor sa transfere pana in 2045 constiinta umana si functiile creierului intr-un corp artificial. Koene sustine ca studiile sale nu isi propun atingerea nemuririi, ci mai degraba oferirea posibilitatii de a calatori in anumite locuri sau realizarii unor lucruri imposibile in corpul actual, precum o calatorie aproape de soare.

Sursa foto: Roboti, Shutterstock.com

Fara tari sarace

Fara tari sarace

"Pana in 2035 nu vor mai exista tari sarace", declara Bill Gates la inceputul acestui an. Deja, in 2010 700 de milioane de oameni nu au mai trait in saracie extrema, comparativ cu 1990. Banca Mondiala a setat o noua tinta: scaderea ratei populatiei care traieste in saracie extrema la doar 3% pana in 2030. Gates sugera in acest sens ca ajutoarele internationale vor juca un rol esential in aceasta misiune la nivel global.

Astfel, procentul celor care vor trai in saracie in 2050 va scadea sub 2,5%, fata de 21% in 2005.

Sursa foto: Saracie, Shutterstock.com

Inteligenta artificiala va functiona cu precizie elvetiana

Inteligenta artificiala va functiona cu precizie elvetiana

Progresul inteligentei artificiale va reprezenta un lucru pozitiv. In timp ce robotii ar putea inlocui oamenii in anumite domenii, este important de retinut faptul ca inovatiile au dus la dezvoltarea de noi industrii si joburi. Pana in 2050 roboti care se misca liberi vor depasi oamenii din punct de vedere psihic si fizic si vor putea conduce singuri afaceri proprii.

Sursa foto: Inteligenta artificiala, Shutterstock.com

Exclusiv energie regenerabila, curata

Exclusiv energie regenerabila, curata

Daca lumea va investi suficienti bani in energie "curata", pana in 2050 ne vom putea baza exclusiv pe energie regenerabila, reducand emisiile de gaze cu 80%. Spre exemplu, energia solara, care reprezinta in prezent doar 0,02% din rezervele de energie actuale, poate genera jumatate din canitatea de electricitate necesara la nivel global, 50% din incalzirea cladirilor. La randul sau, energia eoliana ar putea sustine pana in 2050 25% din necesarul la nivel mondial. Alte surse de energie vin din zona oceanelor (valuri), biomasa, energia geotermala.

Sursa foto: Energie regenerabila, Shutterstock.com

Masini mai curate, mai sigure si mai inteligente

Masini mai curate, mai sigure si mai inteligente

In urmatorii zece ani cei mai mari producatori auto vor sa lanseze pe piata masini care se conduc singure, care vor putea functiona fara sa fie ocupate de oameni pana in 2035. Astfel, numarul accidentelor se va reduce drastic, in prezent erorile umane fiind cauza a peste 90% din accidentele auto.

De asemenea, masinile electrice vor castiga din ce in ce mai mult teren pana in 2050. Productia anuala va ajunge in urmatorii 35 de ani la 100 de milioane de autoturisme electrice la nivel mondial, potrivit Enel. Astfel, emisiile de gaze vor fi reduse cu 30%.

Sursa foto: Auto, Shutterstock.com

O mai mare egalitate intre sexe

O mai mare egalitate intre sexe

In 1990 salariile mai mici in cazul femeilor si excluderea acestora din industrie au dus la pierderi echivalente cu 17% din PIB global. Aceste pierderi sunt asteptate sa scada pana in 2050 la doar 4%. Mai mult, in urmatorii 35 de ani femeile si barbatii din tarile dezvoltate vor avea aceleasi atributii in ceea ce priveste cresterea copiilor si treburile casnice, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford.

Sursa foto: Egalitate, Shutterstock.com

Aproape toti adultii vor sti sa citeasca

Aproape toti adultii vor sti sa citeasca

In prezent, 23,6% din populatia la nivel global este analfabeta, ceea ce ne costa circa 7% din PIB mondial. Insa, pana in 2050 expertii estimeaza ca acest procent va scadea pana la 12%.

Sursa foto: Carte, Shutterstock.com

Internetul va atinge orice colt din lume

Internetul va atinge orice colt din lume

Aproape 40% din populatia Globului are acces in prezent la Internet, 78% dintre utilizatori provenind din tarile dezvoltate si 32% din tarile in curs de dezvoltare. Asta inseamna 2,85 miliarde de oameni, majoritatea accesand Internetul de pe telefoanele mobile. Pana in 2050 numarul acestor utilizatori va creste pana la 8 miliarde de oameni.

Sursa foto: Internet, Shutterstock.com

Sursa foto: Viitor, Shutterstock.com