O jurnalista olandeza, acuzata postarea unor mesaje asimilate "propagandei in favoarea unei organizatii teroriste" in Turcia, a fost eliberata dupa ce a fost retinuta marti - trei ore - de catre politie. Jurnalista olandeza este rezidenta la Diyarbakir, principalul oras cu populatie majoritar kurda din sud-estul Turciei, relateaza AFP.

Arestata marti dupa-amiaza la domiciliu, care a fost perchezitionat, Frederike Geerdink a anuntat ca a fost eliberata dupa ce a fost interogata la cartierul general al politiei antiteroriste, la Diyarbakir. "Din nou libera. Sectia antiterorista ma aduce acasa acum", a scris ea intr-un mesaj postat pe Twitter, potrivit Mediafax.

Tot Geerdink a anuntat, pe retele de socializare, ca a fost arestata. "Politia antiterorista turca tocmai imi perchezitioneaza domiciliul - o echipa de opt persoane. Acum ei ma duc la post. Acuzatia: «propaganda in favoarea unei organizatii teroriste»", a scris ea. Reprezentantul Reporters sans frontières (RSF) in Turcia Erol Onderoglu a confirmat scurta retinere a jurnalistei.

"Ea a fost asistata de catre un avocat si a fost interogata pentru o serie de mesaje postate pe Twitter, considerate propaganda pentru PKK", a declarat el pentru AFP. Considerata o organizatie terorista, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) conduce din 1984 o rebeliune contra armatei turce, care s-a soldat cu peste 40.000 de morti.

O jurnalista independenta, Frederike Geerdink traieste in Turcia din 2006 si trimite corespondenta mai multor publicatii olandeze si internationale. Specializata in probleme legate de minoritatea kurda, ea a scris anul trecut o carte despre atacul sangeros comis pe 28 decembrie 2012 de catre armata turca asupra unei coloane de contrabandisti kurzi luati drept rebeli PKK, in apropiere de satul Uludere (Roboski, in kurda), la frontiera cu Irakul. Operatiunea s-a soldat cu uciderea a 34 de civili.

Arestarea jurnalistei olandeze a fost operata in timp ce presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan repeta marti, intr-un discurs sustinut in fata ambsadorilor Turciei, ca "presa din Turcia (este) mai libera decat oriunde altundeva in lume". Erdogan a lansat aceasta formula in urma cu doua saptamani, ca raspuns la critici provocate de arestarea a doi conducatori ai unor publicatii apropiate organizatiei fostului sau aliat, imamul Fethullah Gülen, acuzat de "complot" impotriva regimului.

Aflat in vizita la Ankara, ministrul olandez de Externe Bert Koenders s-a declarat "socat" de arestarea cetatenei olandeze si a spus ca va "evoca persoanl problema" cu omologul sau turc Mevlüt Cavusoglu. Turcia este criticata in mod regulat de catre ONG-uri de apararea drepturilor jurnalistilor pentru atingerile aduse presei, in pofida faptului ca o lege adoptata recent a permis eliberarea a numerosi jurnalisti turci detinuti pentru legaturile pe care le au cu cauza kurda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri