Olanda va ancheta informatiile de care dispuneau serviciile sale secrete despre securitatea spatiului aerian al estului Ucrainei inainte de prabusirea zborului MH17 - la jumatatea lui iulie, relateaza AFP.

"De ce informatii dispuneau serviciile secrete cu privire la securitatea din estul Ucrainei si in ce masura au impartasit ele aceste informatii cu partenerii competenti in securitatea aeriana?", se intreaba Comisia pentru controlul serviciilor secrete olandeze (CTIVD) intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Avionul Malaysia Airlines pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur s-a prabusit la 17 iulie in estul Ucraieni, o regiune devastata de un conflict armat. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord, dintre care doua treimi erau olandezi, au murit.

Aeronava, un Boeing de tip 777, probabil ca a fost doborata cu o racheta in timp ce survola o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi. Ancheta CTIVD se inscrie in contextul mai larg al anchetei efectuate de catre Biroul olandez de Ancheta pentru Securitate (OVV) asupra cauzelor catastrofei, inclusiv asupra deciziei de a permite avioanelor de linie sa survoleze estul Ucrainei.

Alte trei avioane de linie - doua Boeinguri 777 si un Airbus 330 - se aflau in apropiere de Boeingul malaysian in momentul in care acesta din urma a fost doborat de la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri. OVV a cerut CTIVD sa ancheteze "asupra rolului serviciilor secrete in luarea deciziei cu privire la securitatea liniilor aeriene".

Ucraina si Statele Unite afirma ca avionul a fost doborat cu o racheta de tip sol-aer furnizata separatistilor prorusi de catre Moscova. Rusia a dezmintit si a aratat cu degetul fortele ucrainene.

Olanda a fost insarcinata atat cu procesul de identificare a victimelor si ancheta asupra cauzelor dramei, cat si cu ancheta penala care urmeaza sa stabileasca vinovatii de producerea catastrofei.

Sursa foto: MEDIAFAX Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri