Hamyd Mourad, cel mai tanar dintre cei trei suspecti de comiterea atacului sangeros impotriva sediului saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo, in varsta de 18 ani, s-a predat politiei, au anuntat surse concordante, citate de AFP si date publicitatii de Mediafax.

Ceilalti doi suspecti, doi frati de nationalitate franceza nascuti la Paris, Said Kouachi, in varsta de 34 de ani, si Chérif Kouachi, in varsta de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, sunt in continuare cautati de politie. Potrivit unor surse apropiate dosarului, mai multe retineri au fost efectuate in cursul noptii in anturajul celor doi suspecti cautati. Politia franceza a difuzat joi fotografii apartinand celor doi frati suspecti.

Cartea de identitate a unuia dintre barbati a fost gasita intr-o masina abandonata dupa atac in nord-estul Parisului.

Chérif si Said Kouachi sunt "probabil inarmati si foarte periculosi", a avertizat Prefectura Politiei din Paris, precizand ca ei "fac obiectul unor mandate de cautare".

O operatiune de amploare a unitatii de elita a politiei franceze pentru arestarea unor suspecti de comiterea atentatului impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo era in curs de desfasurare, miercuri seara, la Reims (nord-est), a anuntat pentru AFP un ofiter.

Fie suspectii vor reusi sa fuga, fie ar putea avea loc un schimb de focuri, a declarat pentru AFP un ofiter al unitatii de elita Raid, indemnand jurnalistii prezenti la fata locului sa dea dovada de "mai multa prudenta". Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii sai au urmat, se pare, ordine ale organizatiei extremiste Stat Islamic, impotriva careia Franta este angajata militar in Irak.

Douasprezece persoane au murit (11 barbati si o femeie), iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).

Franta a decretat doliu national, incepand de joi, in memoria victimelor atacului care a vizat redactia revistei Charlie Hebdo, a anuntat presedintele francez Francois Hollande, notand ca cele 12 persoane ucise au murit pentru un "principiu". "Cea mai buna arma a noastra este unitatea. Nimic si nimeni nu ne pot diviza", a subliniat Hollande.

Cine este Cherif Kouachi, unul dintre cei mai de temut atacatori ai redactiei Charlie Hebdo

Francezul Cherif Kouachi, in varsta de 32 de ani, cautat impreuna cu fratele sau, Said, in varsta de 34 de ani, in ancheta privind atacul comis impotriva saptamanalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism, condamnat pentru prima data in 2008, relateaza AFP.

Nascut la 28 noiembrie 1982 la Paris, de nationalitate franceza si supranumit Abu Issen, Cherif Kouachi a facut parte din "filiera Buttes-Chaumont". Sub autoritatea unui "emir", Farid Benyettou, aceasta filiera permitea trimiterea de combatanti in Irak pentru a se alatura aripii irakiene a Al-Qaida care era condusa in perioada respectiva de Abu Mussab al-Zarqawi. Retinut chiar inainte de a pleca spre Siria, apoi Irak, el a fost judecat in 2008 si condamnat la trei ani de inchisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

Dupa doi ani, numele lui a fost citat intr-un poiect de tentativa de evadare din inchisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului islamic armat algerian (GIA), condamnat in 2002 la inchisoare pe viata pentru ca a comis un atentat intr-o statie de metrou din Paris (statia Musée d'Orsay) in octombrie 1995 (30 de raniti). Cherif Kouachi era suspectat ca ar fi apropiat de o alta figura a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a ispasit zece ani de inchisoare pentru pregatire de atentate. Cherif Kouachi este suspectat de participare la antrenamente cu Djamel Beghal. Dupa ce a fost inculpat in acest caz, el a beneficiat totusi de neurmarire penala.

Cu capul ras si oval, cu barba rara in fotografia difuzata in noaptea de miercuri spre joi de politie, Cherif Kouachi este cel mai probabil "inarmat si periculos", la fel ca fratele sau, Said, nascut la 7 septembrie 1980, tot la Paris. Acesta din urma, tot de nationalitate franceza, apare in fotografie cu par scurt negru si o barba nu foarte deasa.

Cei doi frati sunt suspectati ca ar fi comis atacul de la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti si 11 raniti miercuri. Cartea de identitate a unuia dintre barbati a fost gasita intr-o masina abandonata dupa atac in nord-estul Parisului. Presupusul complice al celor doi frati, care s-a predat politiei in nord-estul Frantei, Mourad Hamyd, in varsta de 18 ani, este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat ca i-a ajutat pe atacatori. Un martor ocular a mentionat prezenta unui al treilea complice in masina in momentul in care agresorii au fugit.

Internauti care se prezinta drept colegii lui de clasa afirmasera anterior pe Twitter ca Mourad Hamyd era cu ei la cursuri in momentul atacului, folosind cuvantul cheie #MouradHamydInnocent.

Sursa foto: MediafaxFOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri