Sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington si in Canada pentru a denunta atentatul impotriva Charlie Hebdo si pentru a apara libertatea presei, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

La Washington, printre cei 300 de manifestanti s-a aflat si Christine Lagarde, directorarea FMI, venita pentru a-si arata soladiratea cu compatriotii ei si compasiunea pentru victime. "Inca suntem cu totii in stare de soc", a marturisit ea, vorbind despre acesti "caricaturisti care au insotit viata noastra zilnica ani la rand. Eu am fost caricaturizata de Cabu si am ras la momentul respectiv".

Atacul din Paris pune sub semnul indoielii libertatea de exprimare

Acest atentat este "in acelasi timp simbolul atacului comis in centrul Parisului si pune sub semnul indoielii libertatea de exprimare", a adaugat ea.

Manifestatia din fata Newseum, muzeu consacrat presei in capitala americana, a fost organizata de un francez expatriat, Olivier Roumy, care a trecut prin experienta atentatelor din 11 septembrie in Statele Unite si a afirmat ca "astazi am trait un 11 septembrie francez". Inainte ca numele victimelor sa fie citite, Nihad Awad, directorul executiv al Consiliului relatiilor americano-islamice, a afirmat ca evreii, crestinii sau musulmanii, sunt "toti uniti impotriva tiraniei".

La New York, in pofida temperaturilor resimtite ca fiind de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, majoritatea francezi, au cantat Marseillaise si au scandat "Charlie, Charlie" in Union Square. Ambasadorul Frantei la ONU, François Delattre, si consulul Frantei la New York Bertrand Lortholary erau prezenti.

"Cum sa nu plangi", a declarat cu ochii in lacrimi Pacale Padiou, o frantuzoaica venita impreuna cu fiul ei de 16 ani si cu sotul sau. "Nu mai avem dreptul sa ne exprimam? O sa fim ucisi pentru aceasta?". "Sunt jurnalista, sunt din generatia Charlie, toti suntem Charlie", a explicat Mylène Massé, in varsta de 28 de ani. "Este inspaimantator. Dar nu au reusit. Au ridicat in picioare toata Franta". "Nu credeam ca intr-o luna voi manifesta pentru viata persoanelor de culoare (dupa cazul Garner la New York, n.red.) si acum pentru Charlie", a comentat la randul sau Caroline Mezière, care lucreaza in finante. "Chiar departe de Franta, suntem mandri de Charlie".

La Montreal, Quebec sau Winnipeg (centru), sute de persoane si-au aratat solidaritatea. Drapelele au fost coborate in berna si mai multe cladiri publice, precum primaria din Montreal sau Adunarea Nationala din Quebec.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri