Coreea de Nord este una dintre cele mai totalitare natiuni din lume, insa fortareata coreeana a sfidat timp de doua decenii predictiile privind un posibil colaps si haos, trecand peste razboi, foame si dificultati economice. A venit insa vremea reformelor si a schimbarii?

Principalele probleme ale Coreei de Nord sunt politica sa nucleara care a devenit o sursa de tensiuni cu Occidentul, dar si incidentele navale cu Coreea de Sud, noteaza Global Post.

Dinastia celor trei Kim a fost instaurata in Coreea de Nord in 1940, iar conducatorii au reprimat orice revolta a cetatenilor fata de regimul totalitar. Adversarii politici au fost inchisi, iar familile lor au fost ucise. Liderii Coreei de Nord s-au specialzat in arta controlului.

Ceva s-a schimbat insa odata cu venirea la putere a lui Kim Jong Un, in decembrie 2011, dupa moartea bunicului sau Kim Jong-il. Actualul lider al tarii, in varsta de 32 de ani, a dat o serie de edicte incepand cu 2012, care ar putea sa contureze primele schimbari economice pentru tara si care ar putea plasa Coreea de Nord pe calea reformelor care au fost implementate si in China. Aceasta este "teoria" unui expert nord-coreean care a studiat in Seul, Andrei Lankov.

Populatia Coreei de Nord, salvata de la foame?

Aceste planuri, ultimul fiind numit "Masurile din 2 mai", numite asa dupa data cand au fost adoptate in 2014, confera fermierilor nord-coreeni un control mai mare asupra recoltelor proprii, ca un impuls pentru cresterea productiei agricole. Anul acesta, fermierii vor avea dreptul la 60% din propria productie, comparativ cu 30%, cat le era alocat in 2012. In plus, directorii de fabrici vor avea mai multa libertate in ceea ce priveste deciziile de cumparare si de vanzare, arata Lankov, care a precizat ca nu a vazut documentele care reglementeaza acest lucru, insa a aflat despre continutul lor in urma unor interviuti cu surse nord-coreene si chineze.

In urma intrarii in vigoare a primelor "reforme" in economia nord-coreeana, in 2013, productia a crescut semnificativ. In plus, un alt semn care arata ca liderul tarii ar fi facut o schimbare este inundatia care a lovit Coreea de Nord in primavara anului trecut si care ar fi putut genera foamete, considera expertul coreean Lankov. De altfel, in 1990, tara lui Kim Jong-Un a fost lovita de un asemenea fenomen, in urma caruia au murit sute de mii de oameni.

Aceasta teorie este confirmata si de surse care tin legatura cu refugiatii veniti din Coreea de Nord si care au sesizat o schimbare in tara in ceea ce priveste hranirea populatiei. "Coreea de Nord este inca un loc oribil, insa pentru o vreme am avut senzatia ca ceva se schimba in societate", a precizat un barbat care se ocupa de refugiatii nord-coreeni din China. "Oamenii isi obtin mancarea si alte bunuri de care au nevoie de pe piata neagra. Nu mai sunt atat de dependenti de Kim Jong-Un, de aceea cred ca el a aprobat aceste reforme", a adaugat el.

Ce probleme sunt ferecate in interiorul Coreei de Nord

Lankov este primul intelectual nord-coreean care avanseaza aceasta teorie, in timp ce altii sunt sceptici. Ministerul Unificarii din Coreea de Sud, care supervizeaza relatiile cu tara vecina din peninsula, nu vede niciun semn ca s-ar schimba ceva.

In plus, nu este clar daca aceste schimbari ar putea stabiliza Coreea de Nord - o tara cu temperaturi scazute, cu un relief muntos si predispusa la recolte proaste. Agentia umanitara a Natiunilor Unite, UNOCHA, arata ca unul din patru copii este subnutrit, iar 4% sunt afectati grav de malnutritie. Datele UNICEF spun insa ca unul din 10 copii sunt subdezvoltati.

Schimbarile din Coreea de Nord ar putea fi primele dintr-o serie lunga de reforme, de tipul celor care au ridicat povara saraciei din randul a milioane de oameni din China. In urma cu un deceniu, sistemul socialist de distributie a inceput sa fie liberalizat, insa schimbarile au fost oprite, iar prim-ministrul care le-a initiat a fost rasturnat de la putere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri