Parisul va deveni capitala mondiala a luptei impotriva terorismului duminica, printr-o reuniune internationala si un mars republican la care vor participa peste un milion de persoane, intre care zeci de lideri straini, dupa atentatele comise de trei jihadisti si soldate cu 17 morti, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Lideri din toata lumea, partide, sindicate, grupuri religioase evreiesti, crestine, musulmane, asociatii, personalitati: toate elementele par intrunite pentru a face din 11 ianuarie o zi istorica. Initial era un miting in memoria victimelor celor trei jihadisti, ucisi intre timp de fortele de securitate: caricaturistii de la revista satirica Charlie Hebdo masacrati miercuri de fratii Said si Cherif Kouachi, apoi o tanara politista ucisa joi si patru persoane omorate vineri intr-un magazin evreiesc de Amedy Coulibaly. Insa mitingul s-a transformat progresiv intr-un summit cu inalta rezonanta diplomatica.

Cuplul regal iordanian, premierul israelian si presedintele palestinian erau asteptati la Paris pentru a se alatura presedintelui Francois Hollande incepand cu ora 15.00 (16.00, ora Romaniei). Vor fi prezenti si presedintele ucrainean Petro Porosenko si ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Inaintea lui Hollande, un singur presedinte francez a mai participat la o manifestatie de strada: Francois Mitterrand, in 1980, dupa profanarea cimitirului evreiesc din Carpentras, in sud-estul Frantei. Marsul se va desfasura pe o distanta de trei kilometri, intre Piata Republicii si cea a Natiunii, din estul Parisului. Vor participa de asemenea opt presedinti africani si numerosi lideri europeni, printre care presedintele roman Klaus Iohannis, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, si cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, precum si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cancelarul german Angela Merkel.

De asemenea, si-au anuntat participarea la acest miting secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, si cel ungar, Viktor Orban, presedinta Elvetiei, Simonetta Sommarugale, si prim-ministrii danez, Helle Thorning-Schmidt, belgian, Charles Michel, olandez, Mark Rutte, grec, Antonis Samaras, portughez, Pedro Passos Coelho, ceh, Bohuslav Sobotka, si leton, Laimdota Straujuma.

Mobilizare internationala

In total, vor fi aproape 50 de sefi de state si Guverne, pe care Francois Hollande, prezent pe toate fronturile in timpul crizei, ii va primi intai la palatul prezidential Elysee. Presedintia a salutat "mobilizarea internationala exceptionala" si "unitatea nationala". De altfel, un sondaj Ifop publicat sambata seara de Paris Match arata ca dupa cele trei zile tragice, 97 la suta dintre francezi considera necesar sa se dea dovada de unitate nationala.

La marsul republican, familiile victimelor vor deschide cortegiul, urmate de Hollande si oaspetii straini, apoi de personalitatile politice franceze. Toate partidele vor fi prezente, cu exceptia Frontului National, a carui presedinta, Marine Le Pen, a denuntat excluderea formatiunii sale de extrema-dreapta de la mitingul parizian si a facut apel la manifestatii in provincie.

Mobilizarea impresionanta inregistrata sambata in orasele franceze din provincie - 700.000 de persoane in total, potrivit ministrului de Interne - parea sa anunte o prezenta mult mai mare in capitala, duminica. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a estimat ca vor fi "sute de mii" de manifestanti, in timp ce premierul Manuel Valls a vorbit despre "milioane". Recordul in Franta a fost de 1,5 milioane de persoane care au iesit in strada dupa victoria la Campionatul Mondial de fotbal din 1998.

Valls a promis masuri exceptionale de securitate, cu mobilizarea a 2.200 de membri ai fortelor de ordine, inchiderea a zece statii de metrou si interzicerea stationarii vehiculelor.

Acest miting de amploare intervine in conditiile in care planul de securitate Vigipirate este la cel mai ridicat nivel - "alerta de atentat - in regiunea pariziana. In cadrul acestui plan, 2.000 de politisti si 1.350 de militari vor proteja obiectivele sensibile de la Paris si din regiunea sa, precum sediile institutiilor de presa, lacasuri de cult, scoli confesionale, cladiri publice, reprezentante diplomatice.

Reuniune la Palatul Elysee

Acoperirea mediatica ar urma sa fie de asemenea exceptionala, asa cum a fost pe tot parcursul crizei comparate cu un "11 septembrie" francez.

Dar ziua Executivului nu se rezuma la marsul republican. In cursul diminetii, Hollande si premierul sau ii vor primi pe reprezentantii comunitatii evreiesti din Franta, cu care vor discuta despre luarea de ostatici de la un magazin evreiesc, soldata cu patru morti. Dupa-amiaza presedintele va merge la marea sinagoga din Paris, Synagogue de la Victoire, situata in centrul capitalei.

La ora 12.00 (13.00, ora Romaniei), Hollande va primi Guvernul in formatie completa, iar la 13.00 (14.00, ora Romaniei) il va primi pe fostul presedinte Nicolas Sarkozy, predecesorul sau, care a acceptat o invitatie refuzata de octogenarii Valery Giscard d'Estaing si Jacques Chirac. Vor urma apoi fostii prim-ministri, printre care Michel Rocard, Jean-Marc Ayrault si Alain Juppe. Hollande va primi de asemenea la Elysee lideri internationali si personalitati franceze, apoi va merge impreuna cu ei la marsul republican.

Ministrul sau de Interne va avea de asemenea o misiune dificila, pe langa securizarea cortegiului, avand programata si o reuniune internationala pe tema terorismului, unde vor fi prezenti 11 ministri europeni de Interne si secretarul american al Justitiei, Eric Holder. Letonia, Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia si Marea Britanie vor fi reprezentate.

Dupa aceste momente de omagiu, doliu si comuniune, vor urma fara indoiala cele ale dezbaterilor, acuzatiilor, indoielilor privind sistemele de securitate in care, dupa cum a recunoscut si premierul Valls, au existat "brese".

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri