Guvernul turc se confrunta in ultima perioada cu o criza agricola fara precedent provocata de protestele mai multor zeci de mii de cultivatori de alune, afectati serios de scaderea pretului de vanzare al acestui produs pentru care Turcia aproape ca detine monopolul pe plan mondial
La sfarsitul lunii iulie, aproximativ 100.000 de cultivatori, potrivit politiei, si 15.000 de cultivatori, potrivit organizatorilor, au manifestat la Ordu, pe litoralul Marii Negre, pentru a denunta politica guvernului de la Ankara fata de cultivatorii de alune. Manifestantii au incendiat o efigie a lui Cneyd Zapsu, important exportator de alune si unul dintre apropiatii premierului Recep Tayyip Erdogan. Ulterior protestele au degenerat in confruntari cu politia, iar premierul Erdogan l-a demis pe seful politiei din aceasta localitate pentru modul in care a gestionat situatia.

In prezent productia de alune depaseste cu mult consumul mondial, in consecinta preturile inregistrand o scadere considerabila de la sase lire turcesti noi (3,2 euro) per kilogram in 2005 la 2,5 lire turcesti (1,3 euro) per kilogram in prezent, cel mai scazut pret inregistrat vreodata de acest produs in istoria Turciei. In fata acestei situatii, mici cultivatori nu pot sa-si vanda marfa si s-au indatorat fata de banci, unii dintre ei intrand chiar in stare de faliment. Specialistii estimeaza pierderile totale la aproximativ 2,5 miliarde dolari (1,95 miliarde euro).

Uniunea producatorilor turci de alune (Fiskobirlik), care se ocupa de comercializarea productiei, nu poate plati nici macar sumele pe care le datoreaza cultivatorilor, criticand guvernul pentru incapacitatea de a gestiona criza. Chiar daca guvernul de la Ankara a sters datoriile Fiskobirlik, estimate la 100 milioane dolari (78 milioane euro), marja de actiune a executivului turc este limitata de angajamentele luate in fata Fondului Monetar International (FMI) care i-a impus o reducere a cheltuielilor bugetare.

Saptamana trecuta premierul Erdogan a convocat o reuniune de criza la care s-a decis ca statul sa preia o parte din surplusul de alune din acest an, decizie considerata insuficienta de producatori. Acestia doresc declansarea unei adevarate mobilizari generale pentru a impiedica extinderea crizei. O solutie propusa de presedintele camerei de Comert din Ankara, Sinan Aygn, este distribuirea de alune in scoli pentru a impiedica supraproductia.

Potrivit datelor Ministerului turc al Agriculturii, citate de Rompres, intre 70 si 80 la suta din alunele consumate la nivel mondial provin din Turcia, tara in care aproximativ doua milioane de persoane traiesc de pe urma acestei culturi in regiunea Marii Negre. Per ansamblu, alunele reprezinta peste 30% din productia agricola nationala a Turciei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri