Fostul ministru al Afacerilor Externe, conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovici, a fost aleasa presedintele Croatiei, in urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, duminica, invingandu-l pe presedintele in exercitiu, social-democratul Ivo Josipovici, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

Ea este prima femeie presedinte in Balcani, aleasa prin sufragiu universal. "Doamna Kolinda Grabar Kitarovici a castigat o lupta democratica si o felicit", a declarat Josipovici, recunoscandu-si infrangerea. Imbracata intr-o rochie neagra cu guler alb, tinandu-si sotul de mana, aceasta femeie in varsta de 46 de ani s-a bucurat de victorie in fata simpatizantilor sai care ii scandau numele.

"Va promit ca Croatia va fi o tara bogata si prospera, una dintre tarile cele mai dezvoltate ale Uniunii Europenii si din lume", a declarat ea. Candidata taberei conservatoare a obtinut 50,4 la suta din voturi fata de 49,6 la suta Josipovici, potrivit rezultatelor dupa numararea a 99,3 la suta din voturi, prezentate de Comisia electorala centrala.

In aceasta tara, care de sase ani se confrunta cu o criza economica grava, dupa primul tur organizat in urma cu doua saptamani, Josipovici, in varsta de 57 de ani, jurist de profesie si compozitor de muzica clasica, ce a candidat pentru un al doilea mandat de cinci ani, a devansat-o la diferenta mica pe fosta sefa a diplomatiei (2005-2008). Rezultatul primului tur i-a adus o lovitura dura lui Josipovici, candidatul coalitiei de stanga aflate la putere (SPD), pe care sondajele il considerau initial ca fiind marele favorit.

In aceasta fosta republica iugoslava, independenta din 1991 si devenita in 2013 cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene, nivelul de participare la scrutin a fost de 58,9 la suta, cu 12 puncte procentuale mai mare decat la primul tur. Alegatorii din aceasta tara cu 4,2 milioane de locuitori au sanctionat lipsa de fermitate a lui Josipovici in fata incapacitatii Guvernului de a redresa economia. In cursul zilei, dupa ce a votat, Grabar Kitarovici a promis sa "abordeze cu indrazneala si hotarare toate problemele din cauza carora sufera tara".

"Sunt convinsa de victoria mea. Cred ca cetatenii vor alege schimbarea pentru (...) dezvoltare, crestere economica si stabilitate sociala", a afirmat ea. Dupa primul tur, premierul Zoran Milanovici, a recunoscut ca performantele economice slabe ale Cabinetului sau au reprezentat "o povara" pentru presedintele in exercitiu.

Croatia este in recesiune aproape permanenta din 2008, iar datoria publica a acestei tari reprezinta aproximativ 80 la suta din PIB. Nivelul somajului se apropie de 20 la suta, un tanar din doi neavand loc de munca. Conservatorii din cadrul Comunitatii Democratice Croate (HDZ) vor sa profite de aceasta situatie pe scena politica in vederea alegerilor legislative prevazute pentru sfarsitul lui 2015.

Cei doi candidati au promis sa redreseze economia, chiar daca aceste atributii nu tin de functia prezidentiala. In termenii Constitutiei croate, presedintele dispune de atributii limitate. El este comandantul suprem al fortelor armate si gestioneaza impreuna cu Guvernul politica externa. Josipovici a fost al treilea presedinte croat de la independenta tarii, in 1991. El a fost ales in 2010 pentru promisiunile sale de a elimina coruptia care submineaza tara.

Foto: hrvatski-dom.hr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri