Retailerul britanic Tesco va inchide 13 magazine din Ungaria, reprezentand circa 5% dintr-un total de 222 unitati, si va concedia peste 500 de angajati, in urma unor schimbari legislative luate de autoritati care au condus la cresterea semnificativa a costurilor operationale, relateaza Portfolio.hu, scrie Mediafax.

Intre masurile adoptate recent de autoritatile de la Budapesta este si o regula care prevede inchiderea retailerilor care raporteaza pierderi timp de doi ani consecutiv. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017.

Directorul general al Tesco in Ungaria, Nigel Jones, a declarat ca decizia companiei are rolul sa asigure profitabilitatea pe termen lung a operatiunilor din aceasta tara, el adaugand ca prioritatea este gasirea de locuri de munca pentru cei concediati.

Tesco are probleme si la nivel global. In istoria sa de 96 de ani, Tesco nu a mai traversat un an la fel de dificil ca 2014. Compania a emis patru avertismente referitoare la profit si a fost afectata de un scandal legat de contabilitate in urma caruia a redus profitul raportat cu 263 de milioane de lire sterline. Mai multi directori au fost nevoiti sa plece din companie, iar in septembrie a fost numit un nou director general, cu obiectivul de a face ordine in grup.

Masurile adoptate de guvernul Viktor Orban au inasprit legislatia in sectorul de retail, iar anuntul Tesco confirma ca inchiderea celor 13 magazine este din aceasta cauza.

Divizia din Ungaria a retailerului olandez SPAR a anuntat la randul sau in decembrie ca va reactiona la masurile guvernului, precum si la schimbarile din piata prin intensificarea extinderii retelei de franciza inceputa in 2012 si prin regandirea strategiei companiei. SPAR a decis totodata amanarea investitiilor.

Masurile guvernamentale mai includ cresterea unei taxe, cu pana la 30 de ori, platita de companii pentru activitatile de supraveghere ale autoritatilor de reglementare, extinderea unei interdictii, din 2012, de constructie a unor magazine de retail a caror suprafata depaseste o anumita limita.

Parlamentul din Ungaria a aprobat in decembrie si o lege care interzice comertul cu amanuntul in zilele de duminica si sarbatori legale, cu exceptia micilor magazine de proximitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri