Premierul britanic David Cameron, primit joi la Casa Alba de catre presedintele american Barack Obama, a promis progrese in domeniul securitatii cibernetice, "noua amenintare" la adresa companiilor si tarilor, relateaza AFP.

Cei doi lideri, a caror intalnire a avut loc la o saptamana de la atacurile sangeroase de la Paris, si-au afisat, intr-un articol publicat in The Times, vointa de a face front comun impotriva terorismului si de a apara "libertatea de exprimare, statul de drept si institutiile democratice robuste".

Intr-o inregistrare video postata pe Twitter cu cateva ore inainte de sosirea sa la Casa Alba, unde a luat joi seara o cina de lucru impreuna cu Obama, Cameron a promis "anunturi importante" in domeniul securitatii cibernetice. Evocand atacuri "ale teroristilor, comise uneori de catre firme, alteori chiar de catre state, ca in cazul Coreei de Nord", el a apreciat indispensabil ca Statele Unite si Marea Britanie sa coopereze in privinta acestei "noi amenintari", scrie Mediafax.

Cei doi lideri urmeaza sa sustina vineri o conferinta de presa comuna, dupa ce vor discuta in Biroul Oval. Obama, in varsta de 53 de ani, intra in a doua jumatate a mandatului la Casa Alba, pe cand Cameron, in varsta de 48 de ani, se pregateste pentru alegerile generale din mai, care se anunta extrem de stranse.

La inceputul saptamanii, Cameron si-a reafirmat vointa de a consolida posibilitatile juridice de a interceptare a comunicatiilor dintre suspecti in cazuri de terorism. Problema gradului cooperarii unor giganti americani ai Internetului ca Facebook, Twitter sau Google in vederea depistarii unor eventuale amenintari cu atentate, urmeaza sa fie de asemenea abordata.

Intrebat despre acest punct joi, Josh Earnest, un purtator de cuvant al lui Obama, a raspuns evaziv. "Este necesar sa se gaseasca un echilibru intre necesitatea ca Guvernul si agentiile de informatii sa obtina un anumit numar de informatii (...) si importanta ca guvernele sa protejeze viata privata a cetatenilor lor", a declarat el. Subiectul este sensibil in Statele Unite, dupa dezvaluirile lui Edward Snowden, in iunie 2013, despre vastele programe de colectare de date ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA). O reforma a aparatului de supraveghere american a fost lansata, dar nu a reusit, pana in prezent.

Cameron si Obama si-au afisat, in articolul comun, hotararea de a continua sa raspunda "actelor agresive" ale Rusiei in Ucraina. Recenta recrudescenta a luptelor in estul separatist prorus ar putea, in opinia Kievului, sa conduca la un "razboi continental la scara mare".

Pe frontul economic, presedintele american si premierul britanic urmeaza sa abordeze negocierile dificile cu privire la un viitor acord de liber-schimb intre Statele Unite si Uniunea Europeana (UE), care ar putea, dupa ei, sa "ofere noi oportunitati de munca unor milioane de persoane" de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Comisarul european insarcinat cu Comertul Cecilia Malmström a avertizat in legatura cu optimismul afisat de catre liderii europeni, care au evocat in decembrie o posibila semnare in 2015. "Conform celui mai bun scenariu", doar "osatura" unui acord ar putea sa fie gata pana la sfarsitul anului, a spus ea. Prabusirea pretului petrolului, dosarul nuclear iranian, securitatea cibernetica sau lupta impotriva Ebola in Africa de Vest urmeaza, sa fie, de asemenea, abordate de cei doi lideri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri