Tiruri sustinute de artilerie si de tancuri au atins joi aeroportul Donetk care, in pofida faptului ca a fost distrus aproape in intregime, a devenit epicentrul unei reintensificari a confruntarilor armate dintre armata ucraineana si separatistii prorusi din estul Ucrainei, relateaza AFP.

Reprezentanti ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au incercat in doua randuri, joi, sa ajunga la fata locului, dar au renuntat pana la urma, din cauza intensitatii bombardamentelor.

Escaladarea violentelor, care a inceput in urma cu aproape o saptamana, continua in bastionul huilei Donbas. Intreaga linie a frontului pare ca s-a trezit, insa zona cea mai agitata se afla in estul bastionului rebel Donetk si in zona aeroportului, pe care si-l disputa beligerantii. Jurnalisti AFP prezenti de o parte si de alta a liniei frontului au constatat tiruri intense si continue toata ziua de joi, scrie Mediafax.

Miza acestor bombardamente este preluarea controlului celui mai recent dintre cele doua terminale ale aeroportului, care se afla partial pe mana ucrainenilor. "Luptele pentru aeroport au atins aceeasi intensitate ca in perioada de varf de la sfarsitul lui septembrie si inceputul lui noiembrie", a scris pe Facebook un corespondent de razboi partizan al Kievului, Iuri Butusov, potrivit caruia "beligeranti s-au aflat la o distanta de trei-cinci metri, aproape corp la corp".

Un jurnalist AFP a auzit conversatii pe talkie-walkie intre militari ucraineni care vorbeau despre tiruri sustinute cu tancuri vizand sa distruga unul dintre zidurile noului terminal si cereau intariri. "Ajunsi in apropiere, am apreciat ca situatia era prea imprevizibila pentru a merge mai departe", a declarat Alexander Hug, unul dintre reprezentantii misiunii, evocand "lupte continue" si "atacuri de artilerie grea provenind din ambele tabere".

"Aceste atacuri sunt efectuate, de asemenea, din zone locuite sau de la periferia acestora si antreneaza o riposta care provoaca victime si pagube infrastructurilor", a adaugat el. Armata ucraineana a afirmat joi seara ca a declansat o contraofensiva si i-a "respins" pe rebeli, dar ca "batalia continua".

Kievul a anuntat ca doi militari au fost ucisi pe aeroport. La Vodiane, un sat situat la sase kilometri, unde ucrainenii ii evacueaza pe cei scosi din lupta pe aeroport, un jurnalist AFP a vazut joi dupa-amiaza un mort si cinci raniti, dintre care doi in stare grava. - Lege in vederea unei "mobilizari partiale"

In capitala ucraineana, secretarul Consiliul National ucrainean pentru Securitate Oleksandr Turcinov a prezentat joi "doua scenarii" pentru mai departe. "Primul este reluarea la scare mare a ostilitatilor si un atac cu participarea activa a fortelor armate rusesti, ale carui consecinte ar putea sa fie un razboi continental de mare amploare", a subliniat el.

Al doilea "implica tentative ale Kremlinului vizand sa impiedice stabilizarea situatiei in Ucraina", cu scopul de a epuiza tara economic si militar. Turcinov a reafirmat ca Rusia este parte implicata in mod direct in conflict.

In opinia sa, 8.500 dintre cei 38.000 de oameni care lupta impotriva armatei nationale ucrainene sunt militari din armata nationala rusa. Aproximativ 52.000 de militari suplimentari sunt prezenti in apropiere de frontiera, cu peste 300 de tancuri si 1.800 de alte vehicule blindate.

In fata acestei "amenintari", Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care prevede trei valuri de "mobilizare partiala" in 2015. Primul incepe pe 20 ianuarie si vizeaza aproximativ 50.000 de persoane. "Ucraina se pregatese de razboi. Noi suntem pregatiti de un raspuns pe masura. Nu suntem slabi", a avertizat "presedintele republicii" de la Donetk (DNR) Aleksandr Zaharcenko.

Joi a fost zi de doliu national in Ucraina, in memoria celor 13 civili ucisi intr-un vehicul lovit de o racheta, la Volnovaha, marti, in cel mai sangeros atac comis impotriva civililor de la Acordurile de Pace de la Minsk din septembrie. Cele doua tabere continua sa se acuze reciproc de aceasta drama.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri