Douasprezece persoane au fost arestate in noaptea de joi spre vineri in regiunea pariziana, fiind suspectate ca au oferit "sprijin logistic" jihadistilor care au comis atentatele de saptamana trecuta de la Paris, au anuntat autoritatile franceze, citate de AFP.

"Majoritatea sunt cunoscute de serviciile de politie pentru fapte de drept comun", a declarat presei ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, scrie Mediafax.

"Aceste arestari arata determinarea statului (...). Statul vrea sa actioneze in mod implacabil, pentru a-i prinde pe toti cei care ar fi putut fi complici in aceste atentate barbare", a declarat premierul socialist, Manuel Valls. In total, opt barbati si patru femei vor fi interogati cu privire la un "posibil sprijin logistic" pe care l-ar fi acordat autorilor atacurilor, in special arme si vehicule, a precizat o sursa judiciara.

Perchezitii au fost efectuate in mai multe orase din suburbie, in special la Grigny, la sud de Paris, de unde era originar unul dintre atacatori, Amedy Coulibaly, dar si la Montrouge, unde acesta a ucis la 9 ianuarie o politista. Printre persoanele retinute, care au fost plasate in arest preventiv, figureaza un prieten al lui Coulibaly, cunoscut pentru jafuri si arestat la Grigny, potrivit unei surse din politie.

Conform altei surse din politie, anchetatorii au filat in ultimele zile mai multe persoane reperate pornind de la elemente ADN si prin interceptari telefonice in anturajul presupus al lui Coulibaly si al fratilor Kouachi. Said si Cherif Kouachi sunt autorii atacului soldat cu 12 morti de la revista satirica Charlie Hebdo, comis pe 7 ianuarie. Pe langa politista ucisa la Montrouge, Amedy Coulibaly a ucis pe 9 ianuarie patru persoane la magazinul cu specific evreiesc din Paris.

Anchetatorii francezi cauta acum masina lui Hayat Boumeddiene, sotia lui Amedy Coulibaly, vizata de un mandat de cautare. Tanara de 26 de ani a fost reperata in Turcia la 2 ianuarie, inainte de a intra in Siria pe 8. Autoritatile efectuasera deja o serie de perchezitii in regiunea pariziana, in special la Bondy (Seine-Saint-Denis), pentru a incerca sa o gaseasca.

Cei trei atacatori sunt cunoscuti pentru apartenenta lor la miscarea islamista. Cherif Kouachi a fost condamnat intr-un dosar privind o filiera de recrutare a combatantilor jihadisti pentru Irak la mijlocul anilor 2000. Coulibaly iesise din inchisoare in mai 2014, dupa ce a ispasit o pedeapsa pentru participarea sa la un proiect de evadare a unuia dintre autorii atentatelor din 1995, Smain Ait Ali Belkacem.

Cei trei jihadisti au ucis in total 17 persoane in trei zile: 12 persoane in atacul de la Charlie Hebdo, la 7 ianuarie, apoi o politista la Montrouge, pe 8 ianuarie, si patru evrei la magazinul din Paris, la 9 ianuarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri