Parchetul insarcinat cu ancheta asupra celulei jihadiste destructurate saptamana aceasta in Belgia, in timp ce era pe punctul sa comita atentate, a dezmintit duminica orice legatura a anchetei cu arestarile efectuate cu o zi inainte in centrul Atenei, relateaza AFP.

"A rezultat ca nu exista nicio legatura intre aceste persoane si ancheta", a declarat Eric Van Der Sypt, un purtator de cuvant al Parchetului Federal. O sursa din cadrul politiei grecesti a anuntat patru arestari, precizand ca politia antiterorista a transmis ADN-ul si amprentele digitale autoritatilor belgiene, pentru a verifica daca Abdelhamid Abaaoud, prezentat de catre presa belgiana ca seful celulei, se afla printre cei arestati, potrivit Mediafax.

Intrebat despre Abaaoud, Parchetul Federal a refuzat din nou sa confirme sau sa infirme ca acesta ar fi comandat si finantat reteaua de pe teritoriul Greciei sau Turciei, asa cum afirma mai multe publicatii belgiene. Acest belgian in varsta de 27 de ani, de origine marocana, a luptat in randul gruparii Statul Islamic (SI), potrivit presei belgiene. El apare intr-o inregistrare video in care SI se lauda cu comiterea unor atrocitati, vorbind catre camera de filmat in timp ce conducea un vehicul care tara cadavre mutilate catre o groapa comuna.

El l-ar fi sunat, de pe teritoriul Greciei, pe fratele unuia dintre cei doi presupusi jihadisti care au fost ucisi dupa ce politia a luat cu asalt joi seara o ascunzatoare a acestora de la Verviers, in estul Belgiei. Cei doi suspecti au raspuns asaltului tragand cu Kalasnikovul si a urmat un schimb violent de focuri.

O razie vasta a condus la arestarea a 13 persoane, in mai multe comune belgiene. Cinci dintre aceste persoane au fost inculpate vineri seara pentru "apartenenta la un grup terorist". In plus, doi suspecti, fugari, au fost arestati in Alpii francezi.

Perchezitii au permis gasirea unor arme, produse pentru fabricarea unor bombe, sume importante de bani, dar si uniforme de politie si documente false.
Celula destructurata, alcatuita in parte din jihadisti reveniti din Siria, voia "sa ucida politisti in spatiul public si in comisariate" prin atentate "in toata tara", potrivit Parchetului Federal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri