Jean-Jacques Dordain, directorul general al Agentiei spatiale europene (ESA), spera ca misiunea spatiala Rosetta, care a pus pe suprafata unei comete un mic robot, Philae, o premiera istorica in explorarea spatiala, va fi recompensata cu un premiu Nobel, transmite AFP.

"Sper ca vor exista premii Nobel asociate rezultatelor obtinute de Rosetta si Philae", a declarat, vineri, Jean-Jacques Dordain. Rosetta si Philae au fost desemnate reusitele stiintifice principale ale anului 2014 de catre revista americana Science, datorita potentialului important privind descoperiri despre originea Sistemului Solar si a vietii pe Terra, scrie Mediafax.

Sonda spatiala europeana Rosetta se va apropia cel mai mult de cometa 67P/ Ciuriumov - Gherasimenko, la distanta de doar 6 kilometri, pe 14 februarie, "de Ziua Indragostitilor", a spus Jean-Jacques Dordain. Intre Rosetta si cometa Ciuri exista "o poveste de dragoste", potrivit directorului ESA. Pe 13 august, cometa Ciuri se va apropia cel mai mult de Soare. "Intre aceste doua date, vom colecta informatii extraordinare care le vor da mult de munca savantilor in urmatoarele decenii", a spus Dordain.

Directorul ESA a recunoscut ca au fost "cateva probleme" in momentul plasarii robotului Philae pe cometa, in ceea ce priveste obtinerea de imagini si date stiintifice pentru a le difuza marelui public imediat, fara a le pastra pentru a fi studiate mai intai de oamenii de stiinta in eventualitatea unor descoperiri importante. "Sunt in pozitia de a sti lucrurile acestea", pentru ca "in ziua plasarii robotului pe cometa, chiar eu am insistat sa avem imagini si am scos chiar eu cateva. Este nevoie de un progres aici", a subliniat seful ESA.

Cu toate acestea, Dordain nu vrea sa "dea cu pietre" in oamenii de stiinta. "Daca facem aceste misiuni este si multumita acestor cercetatori principali care au avut idei minunate si care realizeaza instrumentele. Viata lor inseamna sa fie primii care descopera ceva", a explicat Dordain. "Va trebui, probabil, sa facem o sortare si sa vedem care sunt cu adevarat datele esentiale pe care cercetatorii trebuie sa le pastreze un timp, inainte de a le publica" si "care sunt datele pe care le putem da direct publicului". "Am decis sa reanalizam aceasta problema", a declarat oficialul ESA.

Micul robot Philae, pasager la bordul sondei spatiale Rosetta timp de zece ani, a atins suprafata cometei Ciuri pe 12 noiembrie 2014, dupa o coborare libera de sapte ore, la peste 510 milioane de kilometri de Terra. Dupa cateva "sarituri" pe suprafata cometei, robotul a ajuns intr-o zona umbroasa, lucru ce impiedica panourile solare sa incarce bateriile si sa permita robotului sa isi continue munca de cercetare. Philae hiberneaza din data de 15 noiembrie 2014.

Porivit CNES, agentia spatiala franceza, robotul se va reactiva in cursul lunii martie 2015, cand va primi mai multa lumina solara. Director al ESA din anul 2003, Jean-Jacques Dordain va preda stafeta germanului Johann-Dietrich Woerner, actualul sef al Centrului aerospatial german (DLR), pe 1 iulie 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri