Guvernul din Polonia a propus bancilor de pe piata locala sa adopte dobanzi negative pentru creditele ipotecare in franci, pentru a-i ajuta pe cei 500.000 de polonezi imprumutati in moneda elvetiana si care au fost afectati de aprecierea record a francului, relateaza Bloomberg.

"Le-am spus clar bancilor, iar acestea au fost de acord sa ia in considerare aplicarea ratelor negative ale dobanzii. Riscul pietei afecteaza atat bancile, cat si clientii. Clientul accepta riscul fluctuatiei schimbului valutar, in timp ce banca isi asuma riscul modificarilor dobanzilor", a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finante, potrivit Mediafax.

De asemenea, premierul Ewa Kopacz a cerut autoritatilor de reglementare sa verifice in ce masura contractele de imprumut permit introducerea dobanzilor negative. Totalul creditelor ipotecare in franci se situa la 36 de miliarde de dolari in Polonia, la finalul lunii noiembrie a anului trecut.
Reprezentantii mai multor banci din Polonia, cum ar fi MBank si divizia locala a Deutsche Bank, au anuntat inca de saptamana trecuta ca sunt gata sa discute termenii contractelor cu debitorii care se confrunta cu probleme din cauza aprecierii francului.

Szczurek s-a intalnit marti cu guvernatorul bancii centrale poloneze, Marek Belka, si conducatorii bancilor comerciale din Polonia pentru a discuta pe tema cursului valutar. "Fixarea cursului zlot-franc ar fi stupida. Sa permitem clientilor sa plateasca imprumutul la un cursul de schimb pe care il aveam inainte de decizia bancii centrale a Elvetiei ar insemna sa incalcam contractele de creditare. Aceasta ar presupune sa cream probleme mari bancilor", a afirmat Belka.

Croatia vrea un curs de schimb valutar fix

Marti, guvernul din Croatia, tara aflata intr-o situatie similara celei din Polonia, a anuntat ca vrea sa introduca un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croati care au credite ipotecare in moneda elvetiana si care au fost afectati de aprecierea record a francului. De asemenea, Belka a respins ideea de a obliga bancile sa converteasca imprumuturile in valuta in zloti, apreciind ca aceasta masura este "periculoasa" si "nu foarte prudenta", intrucat bancile ar trebui sa suporte pierderi de peste 10 miliarde de zloti (2,7 miliarde de dolari).

Anterior, ministrul ungar al Economiei a declarat ca ministrii de Finante din Croatia si Polonia au contactat guvernul de la Budapesta pentru a afla detalii despre convertirea creditelor in mondea nationala, masura adoptata in Ungaria inca din luna noiembrie a anului trecut. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse tari la creditele denominate in franci elvetieni, inainte ca guvernul sa impuna un schimb valutar fix, mult sub nivelul pietei, pentru conversia imprumuturilor ipotecare din euro si franci in forinti.

Saptamana trecuta, joi, banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de 1,2 franci/euro, ceea ce a condus la aprecierea record a monedei elvetiene fata de monedele tarilor europene. Banca centrala elvetiana a redus totodata rata dobanzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Sursa foto: franc elvetian, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri