Franta si Europa vor anunta, miercuri, la doua saptamani dupa atentatele de la Paris, o serie de masuri de securitate si la nivel de societate pentru a contracara amenintarea jihadista, pentru a consolida cooperarea antiterorista si preintampina eventuale noi atacuri, relateaza AFP.

La Paris, Guvernul francez va anunta in cursul diminetii consolidarea, in personal si mijloace, a politiei, armatei, serviciilor antiterorism si de informatii, acuzate de "esec" in supravegherea jihadistilor. In cursul dupa-amiezii, Executivul francez va trebui sa anunte proiecte pentru Educatie ca sa consolideze in societatea franceza respectul fata de laicitate si sa formeze mai bine tinerii pentru diversitate si spirit civic, noteaza Mediafax.

De la atentate, numeroase incidente au afectat imaginea de unitate a tarii in mai multe institutii scolare, mai ales in cartiere sensibile, unde elevii au perturbat omagiul adus victimelor atentatelor, afisand chiar sustinere fata de jihadisti. Comisia Europeana va urma sa isi dezvaluie planurile pentru a accelera cooperarea in cadrul Uniunii Europene, care a decis sa asocieze Turcia si tarile arabe luptei comune impotriva flagelului terorist.

Bruxelles-ul este asteptat sa anunte crearea unui fisier european cu datele pasagerilor aerieni, prevazuta de o directiva din 2011 dar blocata de Parlamentul European, care a cerut in prealabil o legislatie comuna privind protectia datelor. Mijloacele de care dispune UE raman totusi limitate: problemele cu privire la informatii raman in mare parte dependente de statele membre, dintre care multe ezita in fata unui schimb de informatii sensibile cu altii decat aliatii lor apropiati.

Franta se inarmeaza de 400 mil. euro

In Franta, 400 de milioane de euro vor fi deblocati in favoarea politiei, potrivit unei surse apropiate dosarului. Obiectivele sunt noi angajari, modernizarea sistemelor informatice si achizitionarea de echipamente (armament, veste antiglont). "Pentru finantarea acestor masuri, vom face economii in alte sectoare, dar nu avem de ales, situatia este foarte grava", explica aceeasi sursa.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a vorbit luni "despre mijloacele suplimentare, in efective si buget" pentru consolidarea serviciilor de informatii "in fata unei amenintari proteiforme". La scurt timp dupa atentatele care s-au soldat cu 17 morti si circa 20 de raniti la Paris la 7 si 9 ianuarie, presedintele socialist François Hollande a cerut Guvernului propuneri pentru consolidarea serviciilor de securitate.

In timp ce aproximativ 15.000 de politisti si militari au fost mobilizati pentru protejarea zonelor sensibile din tara, seful statului a oprit saptamana trecuta reducerea efectivelor armatei, care ar urma sa piarda peste 22.000 de posturi pana la sfarsitul lui 2017. Premierul Manuel Valls a anuntat crearea unui fisier specific pentru persoanele condamnate pentru terorism sau membre ale "unor grupuri de lupta terorista" si izolarea la carcera pana la sfarsitul lui 2015 a detinutilor islamisti radicali.

Franta conteaza pe sustinerea europenilor

In conflict cu Bruxelles-ul pe tema deficitelor sale, Franta conteaza de aceasta data pe sustinerea europenilor, care sunt toti in alerta maxima. De la atentatele de la Paris, operatiuni antiteroriste au avut loc in Belgia, Germania si Grecia. Ancheta privind atentatele de la Paris se concentreaza de acum pe presupusii complici ai fratilor Said si Cherif Kouachi, autorii atentatelor impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo (12 morti) si ai lui Amedy Coulibaly, acolitul lor care a ucis o politista la 8 ianuarie la periferia de sud a Parisului, apoi patru ostatici intr-un magazin evreiesc din capitala, in ziua urmatoare.

Patru barbati retinuti in cadrul anchetei privind atentatele de la Paris au fost inculpati si incarcerati in noaptea de marti spre miercuri, a anuntat procurorul François Molins. Trei dintre ei sunt urmariti pentru ca au cumparat din magazine de arme "material" pentru Amedy Coulibaly. Un francez in varsta de 28 de ani, Fritz Joly-Joachin, suspectat de legaturi cu fratii Kouachi, urmeaza sa fie extradat din Bulgaria, unde a fost arestat la 1 ianuarie, in timp ce se pregatea sa mearga in Turcia.

Potrivit mai multor surse din cadrul Executivului, Guvernul ar putea sa se ralieze unei propuneri a opozitiei de dreapta, sustinuta de majoritatea socialista in Adunarea Nationala, privind o pedeapsa prin care condamnatii pentru fapte de terorism sa fie privati de drepturile civice, civile si politice. Ideea este sa se pastreze cat mai mult posibil climatul de uniune nationala aparut dupa atentate si popularitatea de care se bucura presedintele si premierul.

Terenul este sensibil: in timp ce atentatele au fost comise de jihadisti francezi proveniti din randul imigrantilor, Valls si-a atras critici dure din partea dreptei atunci cand a denuntat, marti, un "apartheid teritorial, social si etnic" care submineaza Franta, vorbind despre revoltele din suburbii din 2005.

Sursa foto: Arcul de Triumf din Paris/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri