Printul Salman Ben Abdel Aziz, in varsta de 79 de ani, care devine regele Arabiei Saudite, beneficiaza de o reputatie de probitate si este considerat un arbitru respectat in cadrul familiei regale, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Print mostenitor din iunie 2012, Salman a devenit tot mai cunoscut in ultimii ani, prezidand deseori Consiliul de Ministri si reprezentandu-l in strainatate pe regele Abdallah care, din cauza sanatatii sale precare, si-a redus in mod considerabil activitatile publice.

El este si vicepremier, post obtinut in acelasi timp cu cel de mostenitor al tronului, in 2012, la moartea fratelui sau Nayef. El cumuleaza si functia de ministru al Apararii din octombrie 2011. Numarul doi in regat, printul Salman si-a multiplicat vizitele in Occident si Asia, adaugand o latura internationala carierei sale, focalizata pana in 2012 pe afaceri interne.

In pofida unei sanatati fragile, el a tinut sa isi demonstreze "hotararea de a deveni rege sau, mai probabil, ambitia celor apropiati care el sa para astfel", apreciaza Simon Henderson, specialist in Golful Persic la Washington Institute. Pozitia sa a fost fragilizata insa de decizia luata in martie 2014 de regele Abdallah de a-l numi viitor print mostenitor pe fratele sau vitreg Moqren, cel mai tanar dintre cei 35 de fii ai fondatorului regatului.

Nascut la Riyad la 31 decembrie 1935, printul Salman a fost guvernatorul capitalei timp de aproape 50 de ani, majoritatea provinciilor saudite avand la conducerea lor membri ai familiei regale cu rang de ministri. "Aceasta functie i-a oferit experienta si el a supervizat emergenta Riyadului drept capitala", subliniaza Eleanor Gillespie de la Gulf States Newsletter, cu sediul la Londra.

El este considerat artizanul dezvoltarii acestui oras construit in plin desert de dinastia Al-Saud pentru a face din el un oras modern. Dar functia lui i-a oferit imediat oportunitatea de a "juca rolul de arbitru foarte respectat al afacerilor familiei Al-Saud", adauga Gillespie, asigurand ca printul Salman "are o reputatie de probitate".
Jane Kinninmont, experta la Chatham House din Londra, a precizat ca Salman este "considerat ca relativ liberal" si ar putea, in aceasta calitate, "sa adopte o abordare mai reformatoare, dar in cadrul limitelor si liniilor rosii ale sistemului".

Potrivit ei, el ar putea sa aiba o atitudine "mai constructiva in ceea ce priveste instabilitatea in regiune pe care printul Nayef a considerat-o permanent drept rezultatul ingerintelor iraniene mai degraba decat expresia revendicarilor locale". Printul Salman este cel de-al 25-lea fiu al lui Abdel Aziz, fondatorul regatului, si face parte din clanul Sudairi, cei sapte fii ai sotiei preferate a regelui, Hassa bint Ahmad al-Sudairi. Printre fratii lui se numara regele Fahd si printii Nayef si Sultan, decedati toti trei.
Salman are probleme de sanatate, iar in 2010 a fost operat de hernie de disc.

Casatorit de trei ori, printul Salman are zece fii in viata, dintre care cel mai cunoscut este printul astronaut Sultan Ben Salman, singurul saudit care a facut parte dintr-o misiune in spatiu si care prezideaza in prezent comisia pentru Turism si Antichitati. Altul este printul Abdel Aziz, ministru adjunct al Petrolului.

Sursa foto: AFP / Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri