Alegatorii greci sunt asteptati duminica la urne pentru a vota un nou Parlament, scrutin in urma caruia cel mai indatorat stat din Europa ar putea decide sa nu isi mai onoreze angajamentele asumate fata de creditorii internationali, relateaza Bloomberg.

Liderii principalelor doua formatiuni politice din Grecia si-au incheiat campaniile electorale prin discursuri divergente privind viitoarea strategie economica si fiscala a tarii, atat premierul Antonis Samaras, seful partidului de guvernamant Noua Democratie, cat si presedintele partidului de extrema-stanga Syriza, Alexis Tsipras, sustinand ca formatiunea pe care o conduce este singura in masura sa resusciteze economia locala, potrivit Mediafax.

Viitorul "comun" al Europei "nu este cel de austeritate, este cel al democratiei, solidaritatii si cooperarii. Grecii sunt chemati la urne pentru a face un ultim pas spre revenirea la speranta, pentru a se pune capat temerilor. Vom decide daca Troica (CE/BCE/FMI) va reveni in Grecia pentru aplicarea masurilor stabilite cu premierul Antonis Samaras sau daca va accepta negocieri dificile pentru revenirea la demnitate, a declarat duminica Alexis Tsipras, potrivit AFP.

Formatiunea Syriza este creditata cu un avans cuprins intre 2,9 si 6,7 procente in fata partidului conservator Noua Democratie. Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.00 (ora Greciei) si se vor inchide la ora 19.00. De cealalta parte, Samaras a indemnat alegatorii sa voteze cu partidul Noua Democratie, afirmand ca politicile promovate de Tsipras vor duce la intrarea Greciei intr-o perioada de regres.

"Accidentul Alexis Tsirpas nu se va intampla. Nu-i vom lasa sa ne duca inapoi", a avertizat el, citat de Bloomberg. Antonis Samaras a adagat ca Grecia era, inainte de declasarea alegerilor anticipate, la "un pas" de incheierea cu succes a actualului acord cu creditorii internationali, acord care expira in februarie. "Grecia va incheia programul de asistenta financiara si nu va mai avea nevoie de alte imprumuturi", a spus premierul elen.

Grecia isi testeaza limitele in Zona Euro

Mai multi oficiali UE, printre care ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble si omologul sau olandez Jeroen Dijsselbloem, au avertizat in ultimele zile Grecia in privinta riscurilor la care statul se expune in cazul in care deviaza de la programul economic si fiscal agreat cu Troica creditorilor. Mai mult, un eventual esec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista tarilor eligibile pentru accesarea de finantari de la Banca Centrala Europeana prin noul program de achizitii de active din zona euro, program al carui valoare totala este de aproape 1.100 miliarde de euro si care include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.

Grecia nu va putea sa participe la programul BCE cel putin pana in iulie, din cauza limitelor impuse achizitiilor institutiei de obligatiuni de la un emitent, a spus joi presedintele institutiei, Mario Draghi. BCE nu va cumpara mai mult de 25% dintr-o emisiune de obligatiuni ale unui stat si nu mai mult de 33% din datoria fiecarui emitent, pentru a permite formarea naturala a preturilor pe piete.

Tsipras s-a angajat sa convinga BCE si zona euro sa reduca datoriile Greciei, astfel incat sa poata creste cheltuielile publice si sa creeze locuri de munca. El a declarat in aceasta saptamana ca excluderea Greciei din programul de suplimentare a lichiditatilor ar pedepsi tara care deja sufera de mai multi ani din cauza austeritatii. Programul de sustinere financiara al Greciei expira la sfarsitul lunii februarie, iar guvernul va ramane fara bani pana in iunie, in lipsa unui nou ajutor, au declarat in aceasta luna doi oficiali

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri