Indra Nooyi, o rebela care in tinerete a facut parte dintr-o trupa rock de fete, va deveni din octombrie, noul sef executiv al PepsiCo.
Nooyi a venit din India in S.U.A. pentru a urma cursurile Yale School of Management, si a ajuns presedintele gigantului producator de bauturi racoritoare dar si directorul sau financiar. Ea va fi inlocuitoarea lui Steve Reinemund, de 58 de ani, care si-a anuntat plecarea de la PepsiCo, dupa cinci ani de activitate. Motivul renuntarii acestuia la functia de CEO, este unul de natura personala, Reinemund afirmand ca doreste sa petreaca mai mult timp cu sotia si cei patru copii ai sai. El isi va pastra functia de director pana in luna mai. Desi anuntul sau i-a luat pe multi prin surprindere, Reinemund a spus analistilor ca se gandea la retragerea sa din functie, inca de anul trecut.

Intr-o conferinta, Nooyi a afirmat ca in ultimii cinci ani, ea si Reinemund, au lucrat in echipa, in tot ceea ce a privit PepsoCo. Reinemund a laudat-o de asemenea pe Nooyi, considerand-o un model de urmat al companiei, ea devenind un veteran al acesteia, prin acumularea a 12 ani experienta in cadrul PepsiCO. Sunt foarte incantata si in acelasi timp retinuta, a declarat Nooyi analistilor, la o conferinta.

Cromozomul special al executivului PepsiCo: prezenta de spirit

Nooyi, in varsta de 50 de ani, va fi un CEO deosebit: sotie, mama si femeie de culoare. Numai alte doua femei, Patricia Woertz de la Archer Daniels Midland Co. si Irene Rosenfeld de la Kraft Foods Inc., conduc corporatii importante din S.U.A. Si se pot lauda cu o viata complexa. Nooyi este recunoscuta pentru modul direct de a pune problema si obiceiul sau de a canta la birou. Nooyi a ajuns sa lucreze la PepsiCo dupa ce a lucrat la Motorola Inc. si la Asea Brown Boveri Inc., un producator de componente electronice.

Ken Harris, partener de consultanta la firma Cannondale Associates in Evanston, a numit-o pe Nooyi ca fiind un CEO de clasa adaugand ca ea are acel cromozom special: are prezenta. John Faucher, analist la J.P. Morgan, a spus ca principala provocare pentru Nooyi este sa continue ruta rezultatelor fenomenale ale companiei, din ultimii ani. In ultimii cinci ani, vanzarile PepsiCo au crescut in medie cu 5%, comparativ cu 3%, crestere inregistrata de rivalul sau, Coca Cola. Asia si Estul Mijlociu reprezinta piete de lansare majore pentru producatorii de racoritoare. Desi Coca Cola domina intreaga lume, PepsiCo detine monopol in Estul Mijlociu. Actiunile PepsiCo au crescut luni cu 1%, pana la 63.95 de dolari.

David Kolpak, analist la Victory Capital Management, care detine 1.5 milioane din actiunile PepsiCo a precizat despre companie ca este pe maini foarte capabile, cu Nooyi.

Ea a fost un ingredient cheie in toate schimbarile de strategie pe care Pepsi le-a facut in ultimii 10 ani, mai ales in achizitionarea Tropicanei, a completat Kolpak. Aceasta achizitie a facut ca PepsiCo sa-si diversifice produsele, mai ales din moment ce consumatorii au inceput sa isi schimbe preferintele indreptandu-se spre bauturi mai sanatoase precum apa sau sucurile naturale.

Inca din 2003, PepsiCo si Coke s-au luptat in afirmatii, nesigure de altfel, in India, in legatura cu faptul ca bauturile lor contin pesticide, mult peste standardele europene. Executivii, atat ai Coke cat si ai PepsiCo au negat aceste lucruri. Faucher a spus ca acuzatiile de aceasta natura reprezinta mai mult decat o amenintare pentru imaginea companiilor.

Feminitatea din sala de consiliu

PepsiCo ocupa locul trei in topul celor mai mari companii conduse de un CEO femeie, Indra Nooyi, din punct de vedere al profiturilor de anul trecut, care au insumat 32.6 miliarde de dolari. Si in cadrul companiei Archer Daniels Midland, Patricia Woertz detine functia de CEO. Compania a avut anul trecut venituri de 36.6 miliarde de dolari. In cazul Kraft Foods, Irene Rosenfeld a adus companiei venituri de 34.1 miliarde de dolari. Pe locul patru in clasament se afla CEO al companiei Rite Aid, Mary Sammons, iar compania a avut anul trecut venituri de 17.3 miliarde de doalri. Brenda Barnes, CEO al Sara Lee, care a avut un venit annual pe 2005 de 16 miliarde de doalri se afla pe locul cinci, in timp ce locul sase este ocupat de Patricia Russo, CEO al companiei Lucent Technologies, care a inregistrat anul trecut venituri de 9.4 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri