Ungaria are in vedere negocieri cu Grecia, Macedonia si Serbia privind crearea infrastructurii pentru aprovizionarea cu gaze rusesti prin Turcia, care, potrivit ministrului de Externe Peter Szijjarto, va avea un rol strategic dupa ce Moscova a abandonat proiectul South Stream.

Szijjarto s declarat, dupa discutii la Ankara cu premierul turc Ahmet Davutoglu, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu si ministrul Energiei Taner Yildiz, ca autoritatile Rusiei si Turciei discuta despre transportul gazelor destinate initial conductei South Stream, relateaza portfolio.hu. In decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat in mod neasteptat ca Rusia renunta la proiectul South Stream, in valoare de 40 de miliarde de dolari, prin care urma sa fie aprovizionat cu gaze sudul Europei, ocolind Ucraina, din cauza obiectiilor autoritatilor UE. In schimb, Putin a spus ca Rusia prefera Turcia ca partenera, pentru o ruta alternativa de gaze, informeaza Mediafax.

Ungaria importa majoritatea necesarului de gaze din Rusia prin Ucraina. "Sarcina noastra este sa pregatim investitii in urma carora gazele livrate de Rusia in Turcia sa ajunga in Europa Centrala", a aratat Szijjarto, adaugand ca Rusia negociaza cu Turcia livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Totodata, se discuta constructia unui centru regional de distributie a gazelor, in apropiere de frontierea turco-elena.

Oficialul ungar a spus ca de indata ce Turcia si Rusia vor lua o decizie referitoare la infiintarea rutei de transport de gaze ruso-turce si a centrului regional vor incepe negocierile intre Ungaria si Turcia pentru livrarea cel putin a unei parti din aceste gaze in Europa Centrala. "Ungaria trebuie acum sa negocieze cu Grecia, Macedonia si Serbia in privinta posibilelor rute de transport. Ne consultam cu Comisia Europeana in privinta ajutorului pe care UE poate sa il acorde", a adaugat Szijjarto. El a mai spus ca Ungaria a inceput deja negocierile cu Serbia si Macedonia, despre o posibila noua ruta de transport al gazelor, autoritatile de la Budapesta dorind sa intre in contact cu noul guvern elen, cat mai curand posibil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri