Bulgaria are o problema "serioasa" legata de coruptia la nivel inalt, in timp ce masurile preventive sunt inca "la inceput", alte probleme fiind crima organizata, protectia redusa a martorilor si rata scazuta a condamnarilor, afirma raportul MCV care va fi prezentat miercuri de Comisia Europeana.

La sapte ani dupa aderarea sa la Uniunea Europeana, Bulgaria a facut putine eforturi pentru a elimina coruptia si crima organizata, o amenintare pentru suveranitatea sa si pentru unitatea europeana, noteaza publicatia electronica EUObserver, care a obtinut raportul de monitorizare inainte de a fi publicat oficial miercuri de CE, in conformitate cu Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Raportul va sublinia ca tara cu 7,5 milioane de locuitori, cea mai saraca din UE, are o problema "serioasa" legata de coruptia la nivel inalt, in timp ce masurile preventive sunt inca "la inceput". De asemenea, statul bulgar are probleme cu crima organizata, protectia redusa a martorilor si rata "foarte scazuta" a condamnarilor si a confiscarii bunurilor, scrie Mediafax.

Lipsa independentei justitiei si instabilitatea politica agraveaza problemele, subliniaza raportul. "Faptul ca in perioada acoperita de acest raport (incepand din ianuarie 2014) au fost trei Guverne diferite si un blocaj in Parlament a contribuit la lipsa determinarii de a face reforme", potrivit textului.

Documentul de 11 pagini noteaza ca Sofia a realizat recent o "evaluare onesta" a problemelor din domeniul combaterii coruptiei, apreciind ca demisia fortata a unui oficial anticoruptie pentru "trafic de influenta" este un semn bun. Textul descrie eforturile de curatare a administratiei ca fiind fragmentate si necoordonate, existand "impresia ca deciziile sunt luate pe considerente politice", iar numarul inculparilor este foarte mic, "in pofida problemelor de amploare". De asemenea, "presiunile la nivel local" impiedica lupta impotriva mafiei bulgare.

Potrivit raportului, Codul penal "impovarator" si "formalist" incetineste activitatea tribunalelor, in timp ce folosirea expertilor din exterior la anchete ridica semne de intrebare privind obiectivitatea. Bulgaria are nevoie de "mai multa transparenta si obiectivitate" in privinta numirilor in sistemul judiciar, iar noul sistem de alocare a cazurilor anumitor procurori ramane deschis abuzurilor, conchide textul.

EUObserver comenteaza ca raportul MCV privind Bulgaria, dar si cel pentru Romania, care va fi publicat tot miercuri, nu vor fi pozitive pentru politicienii celor doua tari care spera sa adere la zona Schengen dupa ani de amanari. Rapoartele vor fi publicate pe fondul vigilentei sporite in spatiul Schengen in urma atentatelor de la Paris.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri