Tacticile tot mai agresive ale regimurilor autoritare si o crestere a numarului atacurilor teroriste au controbuit la declinul libertatii la nivel global in 2014, potrivit raportului anual al Freedom House privind situatia drepturilor politice si libertatilor civile.

Raportul "Freedom in the World 2015" (Libertatea in lume 2015) subliniaza declinul libertatii in lume pentru al noualea an consecutiv.

"Acceptarea democratiei ca forma dominanta de guvernamant in lume - si a unui sistem international construit pe idealuri democratice - se afla sub amenintare mai mult decat oricand in ultimii 25 de ani", a declarat Arch Puddington, vicepresedinte pentru aceasta cercetare. Aproape de doua ori mai multe tari se confrunta cu un regres mai degraba decat cu un progres - 61 fata de 33 -, iar numarul tarilor care inregistreaza imbunatatiri a atins cel mai scazut nivel din ultimii noua ani.

Raportul citeaza invadarea Ucrainei de catre Rusia, regresul democratiei sub presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, intensificarea campaniei impotriva libertatii presei si a societatii civile de catre presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si continuarea centralizarii autoritatii in China, ca dovezi ale desconsiderarii tot mai mari fata de standardele democratice identificate in aproape toate regiunile lumii.

Raportul subliniaza impactul terorismului asupra libertatii in 2014. Din Africa de Vest pana in Orientul Mijlociu si Asia de Sud, fortele jihadiste radicale au invadat guvernele locale si zonele civile. Impactul lor in tari precum Irak, Siria, Pakistan si Nigeria este devastator, intrucat ucid fara discriminare membri ai fortelor de securitate si civili, iau ostatici cetateni straini si ucid sau transforma in sclavi membri ai minoritatilor religioase, inclusiv musulmani pe care ii considera apostati.

Raportul evalueaza situatia libertatii in 195 de tari si 15 teritorii pe durata anului 2014. Fiecarei tari sau teritoriu i se acorda doua scoruri numerice - de la 1 la 7 - pentru drepturi politice si libertati civile, cu 1 fiind desemnate cele mai libere si 7 cel mai putin libere. Media acestor doua scoruri stabileste daca tara este libera partial libera sau daca nu este libera.

Dintre cele 195 de tari evaluate, 89 (46 la suta) sunt considerate libere, 55 (28 la suta) partial libere si 51 (26 la suta) sunt considerate ca nefiind libere. Romania se numara printre cele 89 de tari libere, obtinand acelasi scor (2) atat in privinta drepturilor politice, cat si a libertatilor civile.

Un numar ingrijorator de tari puternice din punct de vedere economic sau cu influenta regionala au inregistrat regrese: Azerbaidjan, Egipt, Kenya, Nigeria, Rusia, Thailanda, Turcia si Venezuela. Continuand tendinta recenta, cele mai grave regrese afecteaza libertatea de exprimare, societatea civila si statul de drept. Numeroase tari au pierdut teren din cauza supravegherii statului, a restrictiilor privind comunicatiile prin Internet si limitarea autonomiei personale.

Orientul Mijlociu si Africa de Nord au cele mai proaste scoruri din lume, urmate de Eurasia. Siria, o dictatura devastata de un razboi civil, diviziuni etnice si terorism necontrolat, a primit cel mai scazut scor din lume, pe care nicio alta tara nu l-a primit in ultimul deceniu. O exceptie notabila de la tendinta negativa o reprezinta Tunisia, care a devenit prima tara araba ce detine statutul de tara libera de cand Libanul a fost acaparat de razboiul civil in urma cu 40 de ani.

Dintre cele 51 de tari si teritorii desemnate ca nefiind libere, 12 au primit cel mai prost scor posibil, respectiv sapte, atat pentru drepturile politice, cat si pentru libertatile civile. Pe ultimele locuri se afla Republica Centrafricana, Guineea Ecuatoriala, Eritreea, Coreea de Nord, Arabia Saudita, Somalia, Sudan, Siria, Turkmenistan si Uzbekistan. Dintre teritorii, pe ultimele locuri se afla Tibetul si Sahara Occidentala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri