Yanis Varoufakis (foto) a devenit ministrul Finantelor in Grecia, acesta fiind portretizat in presa mai ales ca un economist de orientare marxista. Mai putin cunoscut este insa faptul ca Varoufakis este omul care a pus la punct economia digitala de zeci de milioane de dolari a jocurilor online Counter-Strike si Dota 2.

Yanis Varoufakis a lucrat ca economist in cadrul companiei americane de software Valve Corporation, dezvoltatorul platformei Steam si al unor jocuri precum Counter-Strike, Dota 2 sau Half-Life. Grecul este omul care s-a aflat in spatele dezvoltarii Steam Market, o piata digitala unde jucatorii fac tranzactii cu obiecte virtuale.

Piata reprezinta un urias succes pentru Valve, generand venituri de zeci de milioane de dolari in fiecare an. In vara lui 2014, compania americana a avut incasari de peste 37 mil. dolari doar de pe urma jocului gratuit Dota 2, dupa ce ultilizatorii au cumparat zeci de mii de compendiums (un fel de almanah digital) cu ocazia desfasurarii turneului mondial “The International 2014”. Turneul a avut premii de 10,9 mil. dolari. Pentru comparatie, turnelul de tenis Roland Garros a fost dotat cu premii de 11,5 mil. euro in 2014, la categoria barbati.

Daca aveti mai mult timp la dispozitie, va recomandam un interviu audio interesant cu Yanis Varoufakis despre Valve si economia digitala realizat de Econtalk.org.

Dupa experienta de la Valve, Yanis Varoufakis va avea avea acum de infruntat o provocare mult mai dificila: scoaterea Greciei din criza economica. Economistul face parte din guvernul de extrema stanga condus de Alexis Tsipras, care doreste restructurare a datoriei suverane a Greciei. Datoriile statului elen reprezinta 177% din PIB si se ridica la 312 mld. euro.

Yanis Varoufakis s-a nascut in 1961 si a obtinut un doctorat in economie in Marea Britanie, la Universitatea Essex. In 2010, Varoufakis a publicat, impreuna cu alti economisti, articolul “O modesta propunere”, prin care sugera o serie de masuri care sa ajute Europa sa iasa din criza. Grecul a predat la Universitatea din Atena, dar si la cea din Austin, Texas.

Foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri