Un individ inarmat care avea asupra sa un pistol de jucarie a provocat joi seara intreruperea programelor televiziunii publice din Olanda in deschiderea jurnalului de la ora opt. Acesta solicita sa apara pe post din motive inca neelucidate, dar a fost imobilizat de catre politisti, relateaza AFP.

Purtand un costum negru, camasa alba, cravata inchisa la culoare si ochelari, baiatul avea in mana ceea ce parea sa fie un pistol cu amortizor, potrivit unei inregistrari video de aproximativ cinci minute postata online pe site-ul televiziunii publice NOS din Olanda. El a spus ca reprezinta un "colectiv de hackeri", Mediafax.

Potrivit NOS, baiatul a amenintat cu arma un paznic si a cerut sa fie adus in platoul jurnalului de la ora locala 20.00 (21.00, ora Romaniei). Pana la urma el a fost condus pe alt platou, unde a fost inregistrata scena. Deoarece cladirea televiziunii a fost evacuata, jurnalul, care era pe punctul sa inceapa, nu a mai inceput, iar autorul luarii de ostatici nu a patruns cu forta pe platou. "Un moment, va rugam", a fost mesajul difuzat pe ecran.

"Suspectul avea o arma falsa, imposibil de deosebit de o arma adevarata", a anuntat politia olandeza pe contul oficial de Twitter, subliniind ca suspectul, baiatul in varsta de 19 ani, nu are antecedente. O ancheta a fost deschisa, iar domiciliul suspectului, la Pijnacker (vest), era perchezitionat inca de joi seara, potrivit aceleiasi surse. Potrivit presei locale, tanarul este student la chimie la Politehnica din Delft (vest).

Afirmatii ale pesei, potrivit carora baiatul, al carui nume este Tarik, si-a pierdut recent parintii, pareau sa fie false. Potrivit NOS, parintii lui Tarik au divortat. Tatal sau este de origine egipteana, iar mama, la care locuieste, este olandeza. Intervievat de televiziunea olandeza la Pijnacker, un tanar care a spus ca joaca fotbal impreuna cu Tarik a dat asigurari ca acesta este un "baiat foarte normal".

Un coleg de la politehnica a declarat ca Tarik nu a mai venit la cursuri de trei saptamani. El a spus ca tanarul era interesat de politica, mai ales de teoriile complotului, dar ca nu era absolut deloc extremist. "De exemplu, sunt suta la suta sigur ca nu a facut acest lucru dintr-o convingere islamista, bunaoara", a subliniat el. Sediul televiziunii publice se afla la Hilversum, la sud-est de Amsterdam.

"A actionat singur"

"Pe baza informatiilor de care dispunem, barbatul a actionat singur", a dat asigurari Ivo Opstelten, ministrul olandez al justitiei si Securitatii.
Tanarul a luat ca ostatic, pentru o scurta perioada de timp, un angajat NOS, care nu apare in inregistrarea video, cu care a discutat timp de cateva minute. Exprimandu-se criptic, baiatul a cerut sa apara pe post. "Lucrurile care vor fi spuse sunt de importanta mondiala. Am fost angajati de catre serviciile secrete si am auzit lucruri care pun societatea actuala la indoiala. Iar noi le vom dezvalui acum", a spus el.

In momentul in care politia a lansat asaltul, angajatul NOS a reusit sa paraseasca studioul. Imediat ce politistii olandezi au patruns in studio, cu arma in mana, baiatul de 19 ani a lasat revolverul si a ridicat mainile sus. "Parea foarte calm", a declarat un jurnalist de la NOS, Martijn Bink, intervievat dupa arestare, afirmand ca este "foarte usurat".

Interventia politiei, "rapida si adecvata"

Potrivit agentiei de presa ANP, la momentul patrunderii in sediu, tanarul a predat o scrisoare redactiei, in care afirma ca "mai sunt inca cinci plus 98 de hackeri care sunt pregatiti sa lanseze un atac cibernetic". El a dat totodata asigurari ca opt "explozivi puternici", care contin materiale radioactive, au fost plasati in intreaga tara. Vor exploda, a dat el asigurari, daca nu va fi lasat sa intervina pe post.

Intr-o conferinta de presa sustinuta joi seara, primarul din Hilversum Pieter Broertjes a declarat ca "de la ceea ce s-a intamplat la Paris, suntem mai bine pregatiti. Nu stim, bineinteles, cand se poate intampla, dar faptul ca am fost pregatiti a permis o interventie rapida", a subliniat el.

Baiatul de 19 ani a reusit sa patrunda in studiouri in pofida masurilor suplimentare de securitate de la inceputul lui ianuarie. "De la atacurile de la Paris, stim ca presa se afla in centrul atentiei", a spus primarul. Un reprezentant al politiei a vorbit, la randul sau, despre o "interventie rapida si adecvata". Intr-o parcare din centrul de presa de la Hilversum a fost asasinat populistul Pim Fortuyn, in mai 2002, de catre un activist al drepturilor animalelor.

Sursa foto: Captura YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri