Autoritatile din Polonia nu vor obliga bancile sa converteasca in zloti imprumuturile ipotecare acordate in franci, in contextul in care 575.000 de familii din Polonia au fost afectate de aprecierea monedei elvetiene, transmite Mediafax.

"Bugetul Poloniei nu va suporta niciun cost. Decizia prin care se va rezolva problema creditelor ipotecare in franci trebuie sa fie luata de banca si detinatorul de credit", a declarat premierul polonez, Ewa Kopacz.

De asemenea, autoritatea de supraveghere financiara din Polonia a aratat ca nu va impune bancilor sa converteasca imprumuturile in franci in moneda nationala poloneza si a intarit pozitia premierului privind necesitatea incheierii unor acorduri intre banci si clienti. "Bancile si cei imprumutati sunt responsabili in mod egal pentru situatia din prezent. Rezolvarea trebuie sa apara mai degraba in urma negocierilor decat prin obligatii impuse de legi trecute de parlament", a afirmat Andrzej Jakubiak, presedintele Comisiei de Supraveghere Financiara din Polonia.

El a precizat ca efectele pe care conversia le va avea asupra bancilor si persoanelor imprumutate in franci ar trebui sa se extinda pe o perioada mai lunga. Decizia bancii centrale elvetiene de la jumatatea lunii ianuarie de a renunta la plafonul minim de 1,2 franci/euro a determinat deprecierea cu 22% a zlotului fata de franc. Totusi, din 15 ianuarie, cand zlotul a atins maximul record de 4,4128 de unitati pentru un franc, moneda poloneza s-a apreciat cu aproape 12% fata de franc, la 3,9334 unitati pentru un franc, la inchiderea sedintei de marti.

"Trebuie sa venim cu un raspuns pe termen lung la cresterea necontrolata a datoriei. Masurile propuse pana acum reprezinta doar solutii temporare", a afirmat Jakubiak.

In acest sens, Jakubiak a anuntat ca autoritatea de supraveghere pe care o conduce analizeaza conversia imprumuturilor in franci in doua noi credite denominate in zloti. Primul va corespunde valorii originale a creditului luat in franci, la nivelul la care acesta se afla in ziua in care imprumutul este extins si va fi garantat cu imobilul ipotecat, in timp cel al doilea credit va fi unul negarantat, reprezentand diferenta dintre valoarea imprumutului la cursul de schimb valutar din prezent si suma convertita.

Jumatate din aceasta diferenta va fi acoperita de client, iar cealalta jumatate va fi amortizata de catre banca. In aceste conditii, costurile pe care sistemul bancar ar trebui sa le suporte se vor situa intre 1 si 1,2 miliarde de zloti pe o perioada de 20-25 de ani, potrivit lui Jakubiak. In luna ianuarie, vicepremierul polonez Janusz Piechocinski a anuntat ca guvernul ar putea sa ii sprijine pe clientii care au credite ipotecare in franci, iar Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finante, a propus bancilor de pe piata locala sa adopte dobanzi negative pentru creditele in moneda elvetiana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri