10. MOSAD - Israel

10. MOSAD - Israel

Institutul pentru Inteligenta si Operatiuni Speciale (MOSAD) este agentia de inteligenta a Israelului, cea mai activa organizatie din tara in ceea ce priveste colectarea de informatii care privesc contra-terorismul si diverse operatiuni sub acoperire.

Seful agentiei ii raporteaza chestiunile legate de activitatea sa prim-ministrului, functie ocupata in prezent de Benjamin Netanyahu. MOSAD este cunosiderata ca fiind cea mai puternica agentie din punctul de vedere al varietatii de resurse folosite, avand in vedere ca agentii acoperiti ai agentiei au fost prezenti in mai multe tari pentru a colecta informatii.

Cea mai cunoscuta divizie a Mossad este "Divizia de Operatiuni Speciale" numita Metsada, implicata in multe asasinari si operatiuni din intreaga lume.

9. MSS, China

9. MSS, China

Ministerul Securitatii de Stat (MSS) este agentia de securitate si inteligenta a Republicii Populare Chineze, cu sediul langa Ministerul Securitatii Publice a RP Chineze din Beijing.

Agentia este reponsabila pentru colectarea de contra-informatii, securitate politica si informatii externe. MSS lucreaza in paralel cu birourile de securitate publica, insa se ocupa si de securitate non-statala. Bazele agentiei au fost puse in 1937, insa ea a fost fondata 1949 de Partidul Comunist Chinez, pentru a colecta informatii in timpul razboiului civil din China.

8. ASIS, Australia

8. ASIS, Australia

Serviciile Secrete de Inteligenta din Australia (ASIS) au fost fondate in 1951 de puterea executiva a Commonwealth, misiunea agentiei fiind aceea de a "Proteja si promova interesele vitale ale Australiei prin furnizarea unor servicii unice de inteligenta straina, asa cum dicteaza guvernul".

Agentia de Inteligenta a Australiei este inclusa in topul celor mai bune agentii de inteligenta din 2015, avand in vedere legaturile sale din toata lumea, prin faptul ca si-a dispersat personalul in multe zone.

Sursa foto: asis.gov.au.

7. DGSE, Franta

7. DGSE, Franta

Directoratul General al Securitatii Externe (DGSE) a inlocuit vechiul serviciu numit Documentation Extérieure et de Contre-Espionnage (SDECE), fondat in 1982. In ciuda faptului ca a fost formata recent, agentia a devenit responsabila de colectarea si interpretarea informatiilor sensibile de inteligenta care au legatura cu Franta.

Agentia nu este la fel de "celebra" ca alte agentii din lume, insa sustine ca a prevenit 15 atacuri teroriste in Franta. Cu un personal de 5.000 de oameni care lucreaza sub Serviciul de Paza al Guvernului Francez.

Sursa foto: defense.gouv.fr.

6. RAW, India

6. RAW, India

Divizia de Cercetare si Analiza (RAW) este agentia de inteligenta independenta a Indiei, creata in 1968. Seful agentiei raporteaza direct doar catre prim-ministru, nefiind subordonata in niciun fel Parlamentului Indian, spre deosebire de alte agentii de inteligenta din Vest, scopul ei principal fiind colectarea de informatii care au legatura cu activitatile teroriste din tara, India confruntandu-se cu multe atacuri teroriste in ultimii ani.

RAW se concentreaza, in primul rand, pe tara vecina Pakistan, fiind de altfel implicata in mai multe operatiuni impotriva acestei tari, avand de altfel o baza fizica acolo.

5. BND, Germania

5. BND, Germania

Bundesnachrichtendienst (BND) este Serviciul Federal de Inteligenta din Germania, format inainte de al Doilea Razboi Mondial pentru a spiona strategiile si planurile combatantilor. Sediul agentiei este in Pullah, langa Munchen, iar seful este Gerhard Schindler, care a preluat functia in 2012.

BND are un buget de miliarde de euro si foloseste tehnologii de ultima ora pentru servicii de spionaj menite sa contracareze atacurile la adresa securitatii nationale, fiind considerata una dintre cele mai bune si bine organizate servicii de inteligenta din lume. Principalul obiectiv al BND este supravegherea problemelor sensibile care au legatura cu inteligenta domestica si cea straina.

4. FSB, Rusia

4. FSB, Rusia

Serviciul Federal de Securitate (FSB) este principala agentie de acest fel din Federatia Rusa si principalul succesor al Comitetului Securitatii de Stat (KGB) a URSS.

Agentia a fost fondata in 1995 si este responsabila de servicii de inteligenta, contra-terorism si cresterea securitatii, dar si de aparare. Are un personal de cel putin 250.000 de oameni, printre care agenti acoperiti, ofiteri secreti si spioni straini. FSB lupta impotriva criminalitatii de stat, actelor de terorism, contrabanda cu droguri si alte probleme interne de securitate ale tarii.

3. MI6, Marea Britanie

3. MI6, Marea Britanie

MI6, cunoscuta formal ca Serviciul Secret de Inteligenta, a fost creata inainte de Primul Razboi Mondial pentru a spiona activitatile guvernului Germaniei Imperiale. Cladirea agentiei se numeste Sediul SIS, care a fost situat in Vauxhall Cross, Londra.

Agentia de inteligenta a Marii Britanii a fost implicata in mai multe conflicte in secolele XX si XXI, care insa nu au fost recunoscute oficial pana in 1994. Printre responsabilitati se numara supravegherea activitatilor teroriste din interiorul si din afara tarii, dar si a tarilor si organizatiilor care ar putea ameninta apararea nationala si securitatea de stat.

2. CIA, Statele Unite

Agentia Centrala de Inteligenta (CIA) este cea mai cunoscuta si proeminenta printre serviciile de inteligenta ale SUA, inclusiv Agentia Nationala de Securitate (NSA), Agentia de Informatii a Apararii (DIA) si Biroul Federal de Investigatii (FBI).

CIA a fost fondata in 1947 si este considerata o agentie independenta, fiind cotata drept una dintre cele mai bune din lume. Printre functiile sale de baza se numara cautarea si analizarea informatiilor despre straini, relatii publice cu privire la date, dar si operatii care il privesc pe presedintele Statelor Unite. Sediul agentiei este in Langley, Virginia, la vest de Washington.

1. ISI, Pakistan

1. ISI, Pakistan

Directoratul pentru Inter-Servicii de Inteligenta (ISI) este serviciul de inteligenta al Pakistanului, fondat in 1948. Printre responsabilitatile sale se numara colectarea de informatii critice pentru securitatea nationala si servicii de inteligenta care implica guvernul pakistanez.

Agentia cu sediul in Shahrah-e-Soharwardi, Islamabad, a fost cotata drept cea mai buna si cea mai puternica din lume. Acesta nu este insa singurul serviciu de inteligenta din Pakistan, unde mai functioneaza Biroul de Inteligenta (IB) dar si Inteligenta Militara (IM). Despre ISI se stie ca are o putere imensa asupra esteblishment-ului din Pakistan, fiind cunoscuta ca principala organizatie din tara.

Sursa foto: Servicii secrete/ Shutterstock.