Recenta decizie a NATO de a infiinta centre de comanda suplimentare in sase tari diferite va conduce inevitabil la schimbari "adecvate" in planurile militare ale Rusiei, a declarat vineri emisarul Moscovei la Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, citat de Sputnik, in pagina electronica.

Deschiderea unor centre militare suplimentare la granitele noastre nu este altceva decat o incercare de a exercita presiune asupra Rusiei", a declarat Grushko, adaugand ca raspunsul Moscovei va fi unul "adecvat".

Potrivit emisarului rus, "schimbarile serioase din cadrul situatiei politico-militare" de-a lungul frontierei rusesti vor conduce "in mod natural" la schimbari in planurile militare ale Rusiei, menite sa garanteze securitatea tarii.

Joi, ministrii Apararii din tarile membre NATO au convenit asupra crearii a sase noi centre de comanda si control in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, in cadrul unei intalniri la Bruxelles. Ministrii au anuntat, de asemenea, ca Forta NATO de reactie rapida va fi dublata si va include 30.000 de persoane. Decizia "creeaza un risc mare pentru Rusia", in primul rand in Tarile Baltice, care ar putea deveni o regiune de "confruntare militara", a subliniat Grusko, scrie Mediafax.

El a adaugat ca infiintarea unui centru de antrenament comun in Georgia, anuntata joi de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, va contribui, de asemenea, la intensificarea tensiunilor geopolitice si la deterioriarea securitatii regionale.

"Centrul de antrenament din Georgia reprezinta un pas pe care nu il putem vedea decat ca pe o provocare. Nu era necesar ca NATO sa creeze un astfel de centru", a declarat Grusko, subliniind ca tarile din regiunea Marii Negre sunt capabile sa isi garanteze singure securitatea.

Stoltenberg a declarat joi in cadrul unei conferinte de presa, dupa intalnirea ministrilor Apararii de la Bruxelles, ca centrul de antrenament care va fi infiintat in capitala georgiana va antrena atat militari georgieni, cat si din cadrul aliantei.

Totodata, Grusko a subliniat ca, daca NATO decide sa ofere ajutor letal Kievului, care continua sa lupte impotriva separatistilor din sud-estul tarii, rezultatele vor fi "imprevizibile".

"NATO ne spune ca nu furnizeaza nimic, ca nu sunt furnizate arme letale (Ucrainei). Conducerea NATO trage o linie intre ceea ce ofera alianta si declara ca NATO nu are arme, tot armamentul este national, nu exista sisteme NATO ca atare ... totusi, din perspectiva situatiei pe teren nu este nicio diferenta daca armele sunt furnizate de NATO sau separat de statele membre NATO", le-a spus Grusko jurnalistilor rusi. "In oricare dintre cazuri, presupunem ca aceste livrari sunt inacceptabil, ele agraveaza in mod semnificativ situatia (in Ucraina) si pot avea cele mai periculoase si impredictibile consecinte", a subliniat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri