"Miza nu este neaparat Ucraina. Vladimir Putin vrea sa restabileasca statutul de mare putere al Rusiei", a declarat Rasmussen, citat de site-ul cotidianului The Telegraph.

"Exista o mare probabilitate ca Rusia sa intervina militar intr-un stat baltic, pentru a testa reactia NATO in virtutea Articolului 5", care prevede solidaritatea colectiva, subliniaza Rasmussen.

"Vladimir Putin stie ca, daca va trece de linia rosie si va ataca un stat NATO, va fi invins. Trebuie sa fim destul de clari in aceasta privinta. Dar el este specialist in conflicte hibride", adauga Rasmussen, explicand ca armata rusa ar putea interveni in Estonia sau Lituania, unde sunt mari comunitati rusofone, cu militari neinscriptionati. In aceasta situatie, tari membre NATO precum Ungaria sau Grecia, care au relatii diplomatice si comerciale bune cu Rusia, ar putea minimiza incidentul.

Alianta Nord-Atlantica a decis construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si va infiinta centre de comanda ale Fortei de reactie rapida, in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea 5.000 de militari si o capacitate de interventie in cel mult 48 de ore.