Grecia nu va mai putea ramane in zona euro, fiind doar o chestiune de timp pana cand tara va parasi uniunea monetara pe fondul unui esec al actualului guvern de a renegocia datoria internationala a tarii, spune Alan Greenspan, fostul sef al Rezervei Federale a Statelor Unite.

Afirmatia lui Greenspan vine in contextul in care cancelarul britanic George Osborne isi face deja planuri pentru eventualitatea unei crize determinate de iesirea Greciei din zona euro, scrie The Guardian.

Astfel, fostul presedinte al bancii centrale a Statelor Unite arata ca actualele negocieri pe care partidul de extrema stanga Syriza le poarta cu creditorii internationali pentru a renegocia termenii datoriei de 240 de miliarde de euro este soldata esecului.

"Nu vad cum ii ajuta faptul ca fac parte din zona euro si in mod cert asta nu ajuta restul tarilor din eurozona, de aceea cred ca este doar o chestiune de timp pana cand toata lumea va recunoaste ca despartirea este cea mai buna strategie", a precizat Greenspan.

Posibilitatea unui Grexit il ingrijoreaza pe cancelarul britanic Osborne, care a avertizat ca situatia ar crea "instabilitate in pietele financiare ale Europei". Oficialul britanic a discutat saptamana trecuta cu ministrul de finante grec Yanis Varoufakis, un adversar convins al austeritatii.

"Aceasta situatie dintre Grecia si zona euro creste in fiecare zi riscurile pentru economia britanica". El a precizat ca va participa la summitul G20 care va avea loc luni in Turcia, unde va incuraja partenerii sa rezolve aceasta criza. Referitor la planul "de salvare" pe care l-a conceput, Osborne a spus ca el este menit sa evite instabilitatea in Marea Britanie.

In legatura cu o posibila iesire a Greciei din zona euro, el a subliniat ca "decizia este a grecilor, insa Grecia a decis deja ca vrea sa ramana in zona euro si a muncit mult pentru a ramane, de aceea o iesire a Greciei din zona euro ar avea, din punctul meu de vedere, consecinte serioase nu doar pentru Grecia".

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri