Presedintele rus Vladimir Putin, si-a pierdut rabdarea in timpul discutiilor de la Minsk, capitala Belarusului, unde a discutat cu Petro Porosenko, Angela Merkel si Francois Hollande. Liderul de la Kremlin a rupt in doua pixul pe care il tinea in mana, in conditiile in care nu reusea se ajunga la un acord cu privire la situatia din Ucraina.

Negocierile prilejuite de summitul de la Minsk au inceput miercuri seara si au continuat pana joi dimineata, pe o durata de circa 15 ore, fiind cea mai lunga intrevedere diplomatica din cariera lui Putin.

La un moment dat, presedintele rus este surprins in timp ce rupe in doua pixul pe care il tinea in mana, un posibil semnal al frustrarii generate de lipsa progresului in negocieri.

In dimineata zilei de joi, presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a iesit pentru o scurta pauza si le-a spus jurnalistilor ca nu s-a ajuns la un acord, in conditiile in care Putin impunea conditii "inacceptabile".

Gestul de a rupe un pix a mai fost facut si de fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in februarie 2014. In timpul unei conferinte de presa tinute in sudul Rusiei, la Rostov-pe-Don, pe 1 martie anul trecut, acesta a dat acelasi semn de nervozitate. Inainte de a prezenta scuze poporului sau, Ianukovici a strans din dinti, apoi a rupt pixul pe care il tinea in mana.

In urma incheierii discutiilor, insa, liderul de la Kremlin a anuntat ca cei patru au ajuns la un acord de pace, care va intra in vigoare incepand de duminica. Acesta a precizat, insa, ca Ucraina va trebui sa faca o reforma constitutionala pentru a proteja drepturile rusilor stabiliti in estul Ucrainei. Anuntul lui Putin a fost confirmat si de Francois Hollande, care a adaugat ca mai sunt multe de facut in privinta crizei din Ucraina.

Ce s-a discutat la summitul de la Minsk

Potrivit agentiei de presa Reuters, documentul de pace prevedea incetarea conflictului armat incepand cu 14 februarie, retragerea armelor, crearea unei zone de securitate si preluarea controlului la granita cu Rusia de catre Ucraina pana la finalul anulu 2015. Jurnalistii au precizat, insa, ca nu era clar daca acel document reprezenta intelegerea finala, o schita sau doar un sumar al subiectelor de discutie.

Conflictul din Ucraina a inceput odata cu anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, in martie 2014. In ultima luna, 5.358 de persoane au murit, iar 12.235 au fost ranite in regiunile estice Donetk si Lugansk in ultima luna. Acestora li se adauga un milion de oameni, dintre care 140.000 de copii, care au fost dislocati in interiorul tarii.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri