Negocierile de la Minsk s-au incheiat, joi, cu un acord de incetare a focului care urmeaza sa intre in vigoare in noaptea de sambata spre duminica, relateaza Russia Today, prezentand cele 13 puncte ale acestui document.

  1. Incetarea focului in estul Ucrainei va intra in vigoare duminica, 15 februarie, la ora 00.00 (ora Kievului).
  2. Retragerea armamentului greu. Partile au convenit asupra unei zone demilitarizate, de-a lungul liniei de front care era in vigoare in septembrie. OSCE va monitoriza aceasta zona care va avea o intindere cuprinsa intre 50 si 150 de kilometri, in functie de raza de actiune a armelor. Retragerea se va incheia la 1 martie.
  3. OSCE isi va folosi dronele si observatorii pe teren, precum si imagini din satelit si date radar pentru a se asigura ca ambele parti respecta acordul.
  4. Kievul si rebelii vor negocia termenii viitoarelor alegeri locale in zonele rebele, ceea ce ii va readuce in cadrul legal al Ucrainei. Kievul va adopta o legislatie privind autoguvernarea care sa fie acceptabila pentru republicile autoproclamate.
  5. Kievul va declara amnistie generala pentru rebeli.
  6. Un schimb de prizonieri trebuie sa aiba loc la cinci zile de la retragerea completa, respectiv in 19 zile daca retragerea armamentului se va face in perioada maxima prevazuta de acord.
  7. Convoaiele cu ajutor umanitar vor primi acces neingradit in zonele afectate de razboi. Va fi pus in functiune un mecanism international de monitorizare.
  8. Kievul va relua legaturile economice, platile sociale si serviciile bancare in zonele separatiste, intrerupte anterior ca raspuns la alegerile organizate in republicile autoproclamate. Aceasta prevedere este subiectul unor negocieri ulterioare.
  9. Dupa organizarea alegerilor locale in regiunile Donetk si Lugansk, Kievul va reinstaura controlul asupra granitelor lor cu Rusia. Tranzitia ar putea dura, perioada necesara unei reforme constitutionale cuprinzatoare in Ucraina.
  10. Toate trupele straine, armamentul greu si mercenarii vor fi retrasi din Ucraina. Gruparile armate ilegale vor fi dezarmate, dar autoritatile locale din Donetk si Lugansk vor putea avea unitati de militie legale.
  11. Kievul va implementa o reforma constitutionala cuprinzatoare pana la sfarsitul anului, care va descentraliza sistemul politic ucrainean si va oferi privilegii regiunilor Donetk si Lugansk. Privilegiile includ autodeterminare in privinta limbii, libertatea de a numi procurori si judecatori si stabilirea unor relatii economice cu Rusia.
  12. Observatorii OSCE la alegeri vor verifica daca alegerile locale din republicile autoproclamate corespund standardelor internationale. Procedura exacta pentru alegeri este subiectul unor negocieri ulterioare.
  13. Discutiile in cadrul "grupului de contact" (format din liderii autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk, un reprezentant al OSCE, fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima si ambasadorul rus in Ucraina) se vor intensifica in diverse moduri.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri