Germania a ramas cel mai mare importator de gaz rusesc anul trecut, desi compania de stat Gazprom din Rusia a redus exporturile catre cea mai mare economie din UE cu 3,7% in 2014 fata de anul precedent, iar Turcia si Italia completeaza podiumul celor mai importanti clienti ai gigantului din energie.

Exporturile de gaze naturale ale Rusiei catre tarile din Europa de Vest au scazut anul trecut cu 3,7% comparativ cu nivelul din 2013, la 117,92 miliarde de metri cubi de gaz, se arata intr-un raport al producatorului rus de gaze naturale, potrivit agentiei de presa Itar-Tass, scrie Mediafax.

Germania, cel mai mare importator de gaze naturale din Rusia, a cumparat 38,7 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom in 2014, in coborare cu 3,7% fata de anul anterior. De asemenea, importurile de gaz rusesc ale Italiei au scazut cu 14,4%, la 21,6 miliarde de metri cubi, in timp ce exporturile Gazprom catre Turcia au crescut cu 2,3%, la 27,3 miliarde de metri cubi. In aceste conditii, Turcia a devenit al doilea mare importator de gaze naturale din Rusia. Spre comparatie, Franta, a doua mare economie europeana, a importat 7 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, iar Marea Britanie, 10 miliarde de metri cubi.

Gazprom vrea sa renunte la livrarea gazelor naturale catre Europa prin Ucraina pana in 2018, prin construirea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Turciei, pana la granita cu Grecia. Statele din Uniunea Europeana ar urma sa construiasca alte conducte de legatura cu Turkish Stream pentru a putea primi gaze naturale din Rusia. Veniturile in dolari ale Gazprom in Europa ar putea scadea in acest an la cel mai redus nivel dn ultimul deceniu, potrivit estimarilor guvernamentale, dar, calculate in ruble, vanzarile ar putea atinge un nivel record, ca efect al devalorizarii rublei.

Pretul mediu al livrarilor rusesti de gaze in afara spatiului sovietic este estimat pentru acest an la 222 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat Alexei Vedev, secretar de stat in Ministerul rus al Economiei. Acest pret este cu 35% sub nivelul anului trecut si cel mai redus dupa 2005, dar, calculat in ruble, pretul ar putea fi un record, de peste 13.650 de ruble, luand in considerare estimarile de curs valutar ale ministerului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri