Rusia ar putea lansa un atac conventional asupra unui stat est-european membru al NATO, o situatie care ar genera un conflict strategic, cu risc de confruntare nucleara, avertizeaza generalul britanic Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului fortelor aliate din Europa.

Intr-un discurs rostit la Institutul Royal United Services din Londra, sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului fortelor NATO din Europa, a pledat pentru adaptarea Aliantei in sensul contracararii tacticilor militare de tip "hibrid" - o combinatie de tehnici de razboi conventionale, de gherila urbana si cibernetice - folosite in prezent in estul Ucrainei, dar a avertizat si asupra riscului unei invazii militare, potrivit Mediafax.

"Rusia ar putea crede ca fortele conventionale de amploare pe care a demonstrat ca le poate genera in scurt timp - asa cum am observat cu anexarea Crimeei - pot fi utilizate in viitor nu doar pentru intimidare si presiuni, dar si pentru ocuparea unor teritorii NATO", a atras atentia Adrian Bradshaw, potrivit Financial Times. Adjunctul comandantului fortelor NATO in Europa a continuat: "Dupa o astfel de situatie, riscul escaladarii conflictului ar putea fi folosit pentru a se impiedica restabilirea integritatii teritoriale. Aceasta tehnica de amplificare a dominatiei este una clasic sovietica".

La inceputul anului 2013, Rusia a organizat exercitiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapida a 25.000 de militari in Belarus si in encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exercitiu similar organizat la sfarsitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari rusi. Spre exemplu, armata rusa ar putea invada rapid regiunea majoritar rusa estona Narva, inainte ca NATO sa aiba timp sa riposteze.

Oricat de improbabila ni s-ar parea acum o astfel de ipoteza, este vorba de o amenintare existentiala evidenta la adresa NATO.

"O astfel de situatie ar genera un conflict strategic. Oricat de improbabila ni s-ar parea acum o astfel de ipoteza, este vorba de o amenintare existentiala evidenta la adresa NATO", a explicat Adrian Bradshaw, sugerand ca s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare. Alianta Nord-Atlantica a anuntat in ianuarie construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea 5.000 de militari si o capacitate de interventie in cel mult 48 de ore.

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a atras atentia joi ca exista riscul ca Rusia sa incerce sa destabilizeze tarile baltice. "Sunt ingrijorat in legatura cu actiunile (presedintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra tarilor baltice, de modul in care testeaza capacitatile NATO", a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat ca Alianta Nord Atlantica trebuie sa fie pregatita pentru o agresiune din partea Rusiei "indiferent ce forma va lua aceasta". La randul sau, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat ca Rusia reprezinta o amenintare pentru Republica Moldova si pentru statele baltice.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat vineri ca nicio alta tara nu trebuie sa isi faca iluzii ca poate atinge un nivel de superioritate militara comparativ cu Rusia, avertizand ca Moscova va avea "reactii adecvate" la orice "presiuni". "Nimeni nu trebuie sa aiba iluzia ca poate obtine superioritate militara comparativ cu Rusia. Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reactii adecvate la astfel de aventuri", a spus Putin.

Vladimir Putin: Nicio tara nu poate depasi Rusia din punct de vedere militar

Sursa foto: ID1974 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri