Increderea investitorilor din Germania a urcat pentru a patra luna consecutiv in contextul masurilor luate de Banca Centrala Europeana si a tratativelor aproape incheiate intre Grecia si Uniunea Europeana.

Astfel, indexul increderii in afaceri a ajuns la 106.8 in februarie, de la nivelul de 106.7 din ianuarie, potrivit unui sondaj realizat de think thank-ul german Ifo Institute, care a luat in calcul 7.000 de directori executivi, arata Bloomberg Business. In ciuda scaderii preturilor la petrol si a deprecierii monedei euro, increderea investitorilor germani a crescut pe fondul deciziei Bancii Centrale Europene de a cumpara datorii de 60 de miliarde de euro pe luna, pentru a sprijini economia din zona euro. Sentimentul afaceristilor nu a fost, prin urmare, influentat de posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro.

De exemplu, industriile si serviciile au crescut considerabil in Germania in luna februarie. Un producator de piese auto si echipamente de aparare, Rheinmetall AG, a raportat profituri peste asteptari in 2014, pe fondul unor incasari foarte mari la fabrica de compomente auto. Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, estima, la mijlocul lunii februarie, o crestere de peste 1% in 2015, peste estimarile facute in decembrie. Pentru luna februarie, Comisia Europeana anticipeaza o crestere a economiei cu 1,5%.

Germania a inregistrat si o crestere a gradului de libertate economica, la 73.8%, situandu-se pe locul 16 in lume din acest punct de vedere, potrivit Heritage. Scorul a crescut cu 0,4% fata de anul trecut, cu imbunatatiri in zona cheltuielilor publice si a libertatii in sectorul muncii. In regiunea Europei, Germania se situeaza pe locul 7 din cele 43 de tari, depasind media regionala, dar si pe cea mondiala de 60,4%.

Increderea investitorilor germani a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul an, alimentat de stimulii oferiti de Banca Centrala Europeana, care va demara un program de cumparare de obligatiuni in valoare de 1,14 trilioane de euro, pentru a evita spirala deflationista din zona euro. Mmebrii germani ai consiliului de conducere al bancii, Jens Weidmann si Sabine Lautenschlaeger, s-au opus planului, precizand ca scaderea costurilor cu energia, precum si alte masuri, ofera deja stimulii economici necesari. "Cresterea ar putea fi accelerata (n.r. - in Germania) si mai mult pe masura ce preturile produselor ajung la nivelul lor minim in acest semestru, iar evolutia monedei si sentimentul investitorilor continua sa contribuie la crestere", au precizat ei.

Puterea Germaniei in negocieri

Germania a jucat un rol important in negocierile dintre troica si Grecia. Ministrii de finante din zona euro au ajuns, vineri, la un acord cu privire la continuarea acordului cu Grecia pentru inca patru luni, in schimbul indeplinirii unor conditii de catre guvernul elen. Planul propus de Grecia troicii trebuie sa fie insa aprobat si de mai multe parlamente nationale din zona euro, inclusiv cel al Germaniei.

Joia trecuta, ministrul de finante al Greciei, Yanis Varoufakis, a trimis o scrisoare catre eurogrup, prin care cerea prelungirea cu sase luni a acordului financiar. Documentul poate fi consultat aici. Oficialii germani au calificat scrisoarea ca fiind un "cal troian". Mai mult, ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, spunea atunci ca nu mai este nimic de discutat in conditiile in care Grecia are deja un acord de finantare cu troica, in valoare de 172 de miliarde de euro. El a provocat Grecia sa sfideze troica si sa sufere apoi consecintele. Aceasta atitudine ar putea indica o dorinta ascunsa a Germaniei ca sistemul din zona euro sa se fisureze.

Potrivit Financial Times, mai multi oficiali germani au adus in discutie teoria piciorului amputat", care presupunea taierea Greciei ca un membru cangrenat, in ideea de a salva restul "corpului" care alcatuieste zona euro. De rolul jucat de Germania este atat de important? Ei bine, Germania este cea mai mare economie a Europei, care contribuie cu 29% la venitul zonei euro si reprezinta 24% din populatie. Din acest motiv, puterea de vot a Germaniei este foarte mare in unele cazuri, fiind si principalul creditor al Europei. Cu toate ca, din punct de vedere constitutional, Germania este doar un stat in sistemul de 19 parti ale zonei euro, tara are un cuvant important de spus in negocierile care au ca obiect datoria publica.

Sursa foto: Germania si zona euro/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri